Обмін — це угода між Путіним і Заходом, Лукашенко в ній участі не брав, — Красуліна

Анна Красуліна Скріншот: uatv.ua

Наймасштабніший обмін ув’язненими між Заходом і Росією відбувся напередодні. Серед звільнених полонених був і Ріко Крігер, якого самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко помилував після вироку до смертної кари у справі про вибух на залізничній станції Озерище неподалік Мінська в жовтні 2023 року. Попри це, Лукашенко не мав жодного стосунку до обміну, а виконував чіткі вказівки Володимира Путіна. Про це сьогодні, 2 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла прессекретарка Світлани Тихановської Анна Красуліна.

“Це була угода між Путіним і Заходом, Лукашенко в ній участі не брав. Ось тому і білоруських політв’язнів також не було. Щодо Ріко Крігера, то на Лукашенка просто скинули найбруднішу частину роботи — засудити невинного, провести декорацію суду, засудити до смертної кари. Далі Лукашенко в цьому участі не брав”, — розповіла вона.

За 10 своїх громадян, пов’язаних із російською розвідкою, зокрема обвинувачених у замовних убивствах і засуджених у США, Німеччині, Словенії, Норвегії та Польщі, Кремль віддав політв’язнів, журналістів, правозахисників — загалом 16 осіб. Це був обмін, у якому зацікавлений особисто Путін і країни Заходу.

“Путін витягував своїх в обмін на політв’язнів. Захід рятував своїх громадян, яких підвели під розстріл. Путін просто дає Лукашенку розпорядження, які він не може не виконати, тому що існує тільки коштом Путіна й утримує свою владу тільки тому, що сидить на ресурсах Путіна”, — констатувала Красуліна.

Читайте також: Захід та РФ обмінялися ув’язненими — головне про наймасштабніший обмін за останні 40 років (ВІДЕО)

Прямий ефір