Завдання корвета “Гетьман Іван Виговський” — боротьба з підводними човнами: про особливості корабля розповів Риженко

Андрій Риженко. Фото: facebook.com/TarChmut

Першого серпня у Стамбулі було спущено на воду ще один корвет класу Ada “Гетьман Іван Виговський”, який Туреччина будує спеціально для Військово-морських сил України. Корабель вирушить у своє перше плавання у 2026 році та буде переданий Військово-морським силам України у першому кварталі 2027 року. Про це сьогодні, 2 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів капітан 1-го рангу запасу, заступник начальника штабу ВМС ЗСУ (2004-2020 рр.) Андрій Риженко.

“Це корвет, який Військово-морські сили Туреччини розробили для себе близько 10 років тому. Його основне завдання — боротьба з підводними човнами противника. Загалом саме під ці функції він і підготовлений: він має гідрографічний комплекс, є вертоліт на борту, є торпедна зброя, а також система протиповітряної оборони. Тобто у нього мають бути й протикорабельні ракети. Основне завдання цих кораблів — дія в центральній частині моря, на великих глибинах для того, щоб знаходити підводні човни противника, завдавати ударів по них”, — розповів Риженко.

За його словами, зараз корабель перебуває на початковому етапі будівництва.

“Корабель ще не збудований. Він має лише корпус. Тому що спочатку будується корпус корабля, а потім туди заводяться основні внутрішні системи та головна палуба. Тому термін, який назвав представник суднобудівної компанії Туреччини, дуже реалістичний. Корабель вирушить у своє перше плавання у 2026 році й буде переданий Військово-морським силам України лише у першому кварталі 2027 року”, — пояснив гість ефіру.

Він також додав: з огляду на це потрібно розуміти, що до закінчення бойових дій в Україні Туреччина ці кораблі не збудує, а Україна, відповідно, не отримає. Так само як і перший корабель, який будує для України Туреччина, — “Іван Мазепа”.

“Тому завдання, які Україні потрібно буде розв’язувати зараз щодо звільнення нашого узбережжя, взяття під контроль портів, відновлення морських комунікацій, ці кораблі вирішувати не будуть”, — констатував капітан 1-го рангу запасу.

Читайте також: РФ не встигає відновлювати бойовий потенціал: удари ЗСУ по російських кораблях та стан Чорноморського флоту оцінили експерти

Прямий ефір