Що призвело до провалу російського наступу в Харківській області — розбір військового оглядача

Збройні сили України. Фото: 128 ОГШБр

Невдача російського наступу в Харківській області пов’язана з кількома факторами: поспішність, зміцнення українських оборонних позицій та дозвіл Заходу Україні завдавати ударів по військових об’єктах на території країни-агресора. Про це сьогодні, 2 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий оглядач Денис Попович.

“На першому етапі вони не змогли виконати поставлені завдання. Перша причина: наступ було розпочато поспішно. Приблизно 26 квітня було ухвалено рішення, і в стислий термін, 10 травня, вони перейшли у наступ на півночі Харківської області, очевидно, відреагувавши на затримки у постачанні боєприпасів для української армії. Почали наступ, не підготувавшись до кінця і не розгорнувши сили, які спочатку планували на цій ділянці фронту”, — сказав він.

Друга причина, як він зазначив, кадрові перестановки та посилення командування у Силах оборони України після успіхів росіян.

“Кадрові перестановки, посилення командування на цій ділянці фронту, покращення управління військами, а також героїзм та можливості наших солдатів допомогли налагодити оборону та сприяли контрнаступу”, — наголосив оглядач.

Третя причина, за його словами, дозвіл Заходу на використання своєї зброї для ударів по військових об’єктах на території Російської Федерації.

“Це дозволило нам завдавати ударів у глибину території Росії в межах 100 кілометрів, наскільки це було дозволено. Завдяки цьому вдавалося знищувати війська російської армії до того, як вони перетнули кордон і вступили в бій. Це також було дуже важливо. Ці три причини призвели до того, що противник не зумів виконати поставлене завдання”, — резюмував Денис Попович.

Читайте також: У Харківській області російські військові застосовують заборонені аерозольні гранати, — ЗСУ

Як повідомлялося, минулої доби на Харківському напрямку ворог продовжував активні дії — бої точилися у районах населених пунктів Вовчанськ і Тихе. Загалом відбулося п’ять бойових зіткнень.

Прямий ефір