Україні вдалося налагодити виробництво власних компонентів для дронів, — експерт

FPV-дрон. Фото: epravda.com.ua

Китай ухвалив рішення заборонити експорт усіх цивільних безпілотників, які можуть використовуватись у військових цілях. Нові правила набудуть чинності 1 вересня. США та союзники неодноразово критикували Китай за постачання Росії компонентів, які можуть використовуватись для виробництва озброєнь. Водночас компоненти для виробництва дронів у Китаї купувала й Україна. Однак нові правила, які набудуть чинності 1 вересня в Китаї, не особливо вплинуть на виробництво українських дронів, бо Україна вже налагодила власне виробництво переважної кількості компонентів для них. Про це сьогодні, 2 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів керівник групи компаній DroneUA, експерт у сфері безпілотних технологій та робототехніки Валерій Яковенко.

“На самому початку російського повномасштабного вторгнення Україна розпочинала свій шлях як виробник дронів, збираючи їх із закордонних компонентів, найчастіше китайських. І основною метою завжди було зробити так, щоб дрони збиралися безпосередньо з українських компонентів, не залежали від постачання з інших країн. І тут Україна показує приклад створення цілої екосистеми, коли окремі підприємства формують виробничі ланцюжки для того, щоб кожен компонент, який використовується сьогодні в межах ООН, мав український аналог. Сьогодні це і відбувається”, — розповів експерт у сфері безпілотних технологій та робототехніки.

За його словами, заборона Китаєм експорту технологій, які можуть використовуватися для військових цілей, у тому числі й для виробництва дронів, не торкнуться критично виробничих ланцюжків, які вже створилися в Україні.

“Китай у цьому питанні системно намагається тримати нейтралітет. І тут справді, якщо є якісь компоненти, які раніше Україна закуповувала у Китаї, то сьогодні їх виробництво уже налагоджено в Україні. Тому ті зміни щодо зовнішніх експортноорієнтованих компонентів, які почнуться з 1 вересня цього року, мабуть, не торкнуться критично тих виробничих ланцюжків, які вже створилися в Україні”, — констатував Валерій Яковенко.

Читайте також: Відкрито ще одну сферу застосування дронів, — експерт про поразку російського Мі-8 під Донецьком

Прямий ефір