Втекти з фронту в будь-який спосіб: росіяни платять, щоб “списатися” з армії (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: defence-ua.com

Російські окупанти масово платять хабарі, щоб “списатися” з армії, повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України. Через що, за даними ГУР, у державі-агресорі загострюються проблеми з особовим складом. Підтвердженням цьому служить різке зростання зареєстрованих кримінальних справ за фактами хабарництва в російській армії, інформує FREEДОМ.

За даними української розвідки, у Південному військовому окрузі РФ за 5 місяців 2024 року кримінальних справ за незаконне звільнення зі служби за станом здоров’я й надання незаконних відпусток стало втричі більше. Відкрито понад 100 проваджень проти посадових осіб.

“38 справ — щодо військовослужбовців 102-го мотострілецького полку (веде бойові дії в районі міста Часів Яр); 35 справ — щодо 71-го мотострілецького полку (перебуває на кордоні з Сумською областю); 33 справи — щодо 49-ї бригади 49-ї армії”, — повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України в Telegram.

Ще 43 кримінальні провадження пов’язані з отриманням хабарів за визнання військових обмежено придатними. Корупція в російській армії — звична історія. Однак різке зростання відкритих кримінальних справ відображає реальний стан справ.

“Фіксація відповідних епізодів у вигляді кримінальних справ може свідчити про зростання рівня деморалізації особового складу окупаційних сил і загрозливу для Москви тенденцію втечі з російської армії будь-якими способами”, — наголошує Головне управління розвідки Міноборони України.

Щоб залучити якомога більше росіян до армії, влада підвищує виплати. Так, із серпня 2024 року в Росії платитимуть добровольцям удвічі більше. Кожен, хто підписав до кінця року контракт із Міноборони РФ терміном на рік та більше, отримає одноразові виплати в розмірі 400 тисяч рублів. Крім того, в регіони було спущено директиву виплачувати добровольцям коштом місцевого бюджету ще 400 тисяч. Таким чином ціна життя російського солдата складе 800 тисяч рублів.

“Володимир Володимирович воює грошима багато в чому. Хоч він і дуже старався, у нього не вийшло створити такого народного ентузіазму — вставай, країна величезна, вітчизна в небезпеці, та інша нісенітниця — цього йому домогтися не вдалося. Так, йому вдалося домогтися того, що люди не люблять українців, Україну, вважають, що всі проти нас, але ніякого ентузіазму з приводу війни все одно немає. І він купує життя й кров, просто купує, він платить величезні гроші тим, хто погоджується піти на фронт”, — сказав російський опозиційний політик Леонід Гозман.

Одразу після появи путінського указу про підвищення виплат, пресслужба губернатора Саратовської області повідомила про десятикратне зростання винагороди — з 50 до 500 тисяч рублів.

Для залучення в російську армію добровольців, Кремль готовий платити й так званим “мисливцям за головами”. У 9 російських регіонах влада пропонує грошову винагороду тим, хто приведе в пункти відбору охочих піти на війну. За заявами влади, фінансова мотивація дала змогу набрати 730 тис. нових контрактників за півтора року. Водночас журналісти видання “Важные истории” підкреслюють, що Міноборони РФ завищило цифри в півтора раза. Згідно з даними про витрати федеральних бюджетів, з осені 2022-го до квітня 2024-го одноразову виплату в розмірі 195 тис. рублів отримало 426 тис. росіян.

“Ми можемо з упевненістю говорити — ні, це не мотивування, і це не стимул. За грошима в армію йдуть ті люди, у яких дійсно дуже серйозні проблеми. Це люди закредитовані, це люди, які перебувають у мікрокредитному, кредитному рабстві, в яких 18 незакритих кредитів, в яких картки, за якими гігантські борги, в яких врешті-решт несплати по ЖКГ, нескінченні аліменти. Люди, у яких фінансові проблеми. Ось ті, хто клював на цю вудку, хто вівся на цю найдешевшу, абсолютно лохотронську розводку”, — сказав прессекретар фонду “Идите лесом” Іван Чувіляєв.

Про недобір свідчить й той факт, що мобілізованих у Росії в середньому у 2 рази більше по країні, ніж тих, хто підписав контракти. Але ні добровольці, ні мобілізовані не заповнюють величезних втрат. За даними британської розвідки, Росія втратила рекордних 70 тис. військових за останні 2 місяці та потенційно втрачатиме понад тисячу щодня.

Читайте також: “Люди фізично закінчуються”: нові методи поповнення втрат армії РФ проаналізував Пономарьов

Нагадаємо, минулої доби загальні втрати російських загарбників склали 1 100 осіб. Також українські воїни знешкодили три танки, вісім бойових броньованих машин, 42 артилерійських системи, дві реактивні системи залпового вогню, 37 безпілотників оперативно-тактичного рівня, 56 автомобілів та шість одиниць спеціальної техніки.

Прямий ефір