Росія є сировинним придатком для Китаю, — Несходовський

Росія і Китай. Ілюстрація: ukrinform.ua

Китай закуповує у Росії сировину за заниженими цінами й користується домовленостями, отриманими раніше, які неможливо переглянути. РФ же закуповує техніку, товари подвійного призначення, продукти, автомобілі за завищеними цінами. Росії така співпраця невигідна, але й відмовитися від неї вона не може. Про це сьогодні, 1 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт з економічних питань, кандидат економічних наук Ілля Несходовський.

“Росія є сировинним придатком для Китаю. І Китай далеко не все погоджується купувати. Наприклад, як би не просили, не благали побудувати газопровід “Сила Сибіру-2″ для того, щоб збільшити постачання газу в Китай, він не пішов на це рішення. Китай купує ті ресурси, які там є”, — розповів він.

Китай вивозить із Росії деревину, незважаючи на екологічні проблеми, які можуть виникнути, і відмовляється змінити умови на більш вигідні для РФ.

“Китаю надано право на повну вирубку лісів. Як результат — він просто оголює Сибір, повністю знищує природу”, — зазначив експерт.

Те, що поставляє Китай у Росію, надходить за завищеними цінами, впевнений економіст.

“Назад Китай поставляє за завищеними цінами автомобілі, техніку, продукти, товари. Для Росії це невигідна співпраця, яка, навпаки, вигідна Китаю”, — констатував він.

Читайте також: Розбіжності між Китаєм та Росією можуть перерости у складнішу конфронтаційну форму — аналіз Єфремова

Прямий ефір