Закон про штучний інтелект набув чинності в ЄС — перший у світі

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

У Євросоюзі сьогодні, 1 серпня, набув чинності закон про штучний інтелект. Про це повідомляється на сайті Європейської комісії, інформує FREEДОМ.

“Сьогоднішній день знаменує собою важливу віху в лідерстві Європи в галузі надійного штучного інтелекту. З набуттям чинності закону про штучний інтелект європейська демократія створила ефективну, пропорційну і першу в світі структуру для штучного інтелекту, яка вирішує проблеми ризиків і служить стартовим майданчиком для європейських стартапів у сфері штучного інтелекту”, — зазначив комісар з внутрішнього ринку Тьєррі Бретон.

Це перший подібний регуляторний документ у світі. Як пояснили в Єврокомісії, він гарантує безпеку та дотримання основних прав громадян у процесі розвитку технологій. Крім цього, за ризиковими операціями штучного інтелекту буде забезпечено людський нагляд. Орган, який його здійснюватиме, представники ЄС мають визначити за найближчий рік.

“Штучний інтелект має потенціал змінити те, як ми працюємо та живемо, і обіцяє величезні вигоди для громадян, нашого суспільства та європейської економіки. Європейський підхід до технологій ставить людей на перше місце і гарантує дотримання прав кожного. З ухваленням Закону про штучний інтелект ЄС зробив важливий крок, щоб гарантувати, що впровадження технології штучного інтелекту відповідатиме правилам ЄС у Європі”, — заявила виконавча віцепрезидентка організації “Європа, готова до цифрової епохи” Маргарет Вестагер.

Штрафи для компаній, що ігнорують вимоги законодавства, можуть досягати 7% від глобального річного обороту.

Читайте також: Проєкт “Високий кабінет”: велике інтерв’ю з віцепрем’єр-міністеркою Ольгою Стефанішиною

Прямий ефір