Передача 50 млрд доларів Україні під заставу активів РФ — це перший крок до їхньої конфіскації, — Несходовський

Ілюстративне фото: gettyimages.com

Україна до кінця року отримає від країн “Великої сімки” (G7) кредит на 50 млрд дол. під заставу доходів від заморожених російських активів. Це рішення — перший крок щодо конфіскації заморожених російських активів. Про це сьогодні, 1 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт з економічних питань, кандидат економічних наук Ілля Несходовський.

“Транші, які зараз надходять в Україну, — це накопичені доходи від заморожених російських активів за 2023 рік. Країни G7 ухвалили рішення щодо того, що вони виділять наприкінці цього року Україні 50 млрд дол., які не потрібно буде повертати. Ці гроші компенсуватимуться за рахунок доходів від заморожених російських активів”, — сказав він.

Експерт зазначив, що таке рішення набагато вигідніше для України, ніж отримувати менші суми протягом 10 років.

“Протягом цього року ми ще отримаємо близько 3 млрд дол., а в наступних періодах ми отримаємо 50 млрд дол. Я однозначно вітаю таке рішення країн, тому що набагато краще отримати достатню суму для перемоги, яку можна буде спрямувати, зокрема на зброю, аніж отримувати цю суму протягом 10 років”, — пояснив він.

Подібне рішення є першим кроком до конфіскації заморожених російських активів.

“Це рішення — один із перших кроків щодо конфіскації заморожених російських активів. Тобто вже перший крок зроблено, необхідно працювати над наступними кроками”, — резюмував Несходовський.

Читайте також: 50 млрд дол. для України за рахунок заморожених активів РФ: рамкова угода G7 з’явиться до жовтня

Прямий ефір