Припинення транзиту російської нафти трубопроводом “Дружба” до ЄС — пріоритет національної безпеки України, — Несходовський

Ілля Несходовський. Скріншот: uatv.ua

Україна не скасовуватиме санкції проти російської компанії “Лукойл”. Навпаки, необхідно припинити весь транзит російської нафти трубопроводом “Дружба” до Європейського Союзу. Таку думку сьогодні, 1 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт з економічних питань, кандидат економічних наук Ілля Несходовський.

“Я однозначно вітаю рішення Ради національної безпеки України стосовно розширення санкцій щодо компанії “Лукойл” і зменшення транзиту російської нафти до Європейського Союзу. Це не просто гроші, це не просто отримання мільярдів доларів від російської нафти в російський бюджет, які потім ідуть на війну, але це також і вплив Кремля на відповідні країни. Насамперед на Угорщину”, — сказав він.

Існує низка російських компаній, які здійснюють транзит нафти трубопроводом “Дружба”. І на них необхідно також накладати санкції.

“Не тільки “Лукойл” транспортував нафту через нафтопровід “Дружба”. Також є російські “Роснефть” і “Татнефть”. Я дуже сподіваюся, що з 1 січня транзит російської нафти до Європейського Союзу буде припинено повністю, тому що для нас це є пріоритетом у нашій національній безпеці”, — зазначив експерт.

Запроваджені Україною санкції не суперечать Угоді про асоціацію з ЄС, а також не можуть негативно вплинути на європейський ринок палива.

“В України є можливість отримувати паливо з інших джерел. Треба розуміти, що європейський ринок — єдиний. Тому ми просто збільшуємо контракти з Польщею, з іншими країнами, які будуть постачати достатню кількість палива для того, щоб ринок абсолютно ніяк не відчув зміни”, — резюмував Несходовський.

Читайте також: Єврокомісія не бачить жодних загроз постачанню нафти в ЄС через запроваджені Україною санкції щодо “Лукойла”

Прямий ефір