Питання Придністров’я має бути вирішене через демілітаризацію регіону — думка Нантоя

Оазу Нантой. Фото: point.md

Іспанське видання El Pais опублікувало певний план влади щодо реінтеграції Придністров’я. Нібито Молдова хоче відновити контроль над регіоном до 2038 року. Свою думку щодо опублікованого документа в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив депутат парламенту Молдови Оазу Нантой.

За його словами, терміни, про які йдеться в публікації, взяті зі стелі.

“Потрібно розуміти, що ідея референдуму — це контрпродуктивно і неприпустимо. У мене своя позиція щодо цього, що це не є внутрішній конфлікт, що люди на лівому березі є заручниками режиму на лівому березі, і конфлікт вирішується через мирний демонтаж цього режиму, через демілітаризацію регіону. У кожного міністра має бути план дій щодо об’єднання країни. Це і міністр освіти, це і соціальні проблеми, це і Міністерство фінансів, економіки, і Міністерство юстиції, внутрішніх справ — для того, щоб інтегрувати людей з лівого берега в юридичний, інформаційний, економічний, а головне — ментальний простір Республіки Молдова”, — пояснив свою думку Нантой.

Він зауважив, що зараз обговорюються різні секторальні плани дій, що робити із соціальними питаннями, з освітою.

“Вирішення придністровського конфлікту — це не одномоментний акт, підписання якогось паперу з важливими особами перед об’єктивами телевізійних камер. Це тривалий процес реінтеграції та інтеграції людей з лівого берега в ментальний простір Республіки Молдови. І, звичайно, потрібно буде вирішувати проблему демілітаризації. Потрібно ухвалення закону про люстрацію. Потрібно разом розробити й узгодити з Росією програму репатріації в Росію тих, перебування яких у Росії несумісне із суверенітетом Республіки Молдова. І, звісно, потрібна політика, яка залучить людей з лівого берега”, — вважає депутат парламенту.

Нагадаємо, у Молдові обговорюють деталі нібито плану влади реінтегрувати Придністровський регіон. План був опублікований іспанським виданням El Pais. Згідно з документом, Молдова до 2038 року хоче відновити контроль над Придністров’ям. Зробити це хочуть за прикладом Німеччини — йдеться про входження Німецької Демократичної Республіки до складу Федеративної Республіки Німеччини, що відбулося 1990 року. Іспанська газета стверджує, що план був розроблений консалтинговою компанією на замовлення офіційного Кишинева.

Прямий ефір