Питання Придністров’я зараз не є пріоритетним у Молдові, — Нантой

Оазу Нантой. Фото: Oazu Nantoi / Facebook

Згідно з соціологічними опитуваннями, які проводилися протягом останніх десятиліть, невирішеність придністровської проблеми стоїть на останньому місці серед пріоритетів громадян Молдови. І це є великою проблемою. Про це сьогодні, 1 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав депутат парламенту Республіки Молдова Оазу Нантой.

“Люди звикли до того, що є якась проблема, але немає тиску на владу для того, щоб цю проблему вирішувати. Другий момент: що потрібно робити? 20 років тому група експертів від громадянського суспільства, зокрема і я, вийшли з ініціативою, яка була названа “Стратегія 3Д”. Це демілітаризація, демократизація і декриміналізація придністровського регіону як елементи стратегії об’єднання країни. І в загальних рисах у мене немає підстав відмовлятися від тих ідей, які ми пропонували 2004 року. Але контекст змінився: війна в Україні, а в нас дуже складні політичні кампанії”, — зауважив він.

Нантой звернув увагу, що цього року в Молдові будуть проводитися президентські вибори та референдум про вступ до ЄС, а наступного року на країну очікують парламентські вибори.

“У нас ефективність президента сильно залежить від співпраці з парламентом. І для нашого суспільства принципово важливо зберегти цей тандем — парламенту і президента — та зберегти політичну стабільність і проєвропейську орієнтацію Молдови. Тому зараз проблема Придністров’я не перебуває в пріоритетах”, — пояснив депутат парламенту.

Крім того, за його словами, у самій Молдові зараз ситуація складна і немає грошей на об’єднання країни.

Читайте також: Молдова оголосила персоною нон грата співробітника посольства Росії — подробиці

Нагадаємо, у Молдові обговорюють деталі нібито плану влади реінтегрувати Придністровський регіон. План був опублікований іспанським виданням El Pais. Згідно з документом, Молдова до 2038 року хоче відновити контроль над Придністров’ям. Зробити це хочуть за прикладом Німеччини — йдеться про входження Німецької Демократичної Республіки до складу Федеративної Республіки Німеччини, що відбулося 1990 року.

Прямий ефір