Залучення Індії в потенційні переговори з РФ вигідне для України, — Гриценко

Нарендра Моді. Фото: gettyimages.com

Від Індії не варто очікувати радикальних кроків, її залучення до врегулювання російсько-української війни буде дуже акуратним і обмеженим на сьогоднішній момент. Таку думку сьогодні, 1 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM висловила докторка філософії з політології, головна консультантка Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Аліна Гриценко.

“Я б не очікувала від Індії чогось радикального, чогось масштабного і дійсно активного. Думаю, залучення Індії до розв’язання російсько-української війни буде досить акуратним і обмеженим на сьогоднішній момент. Індія справді дозріла для того, щоб робити якісь кроки в цьому напрямку, особливо зараз, коли такий суперник, як Китай, практично вже зійшов із дистанції”, — зазначила експертка.

За її словами, для Індії участь у мирному врегулюванні російсько-української війни буде великим бонусом і великим плюсом, тому що зможе закріпити за Індією статус лідера глобального Півдня, бо саме так себе Індія і позиціює. Водночас Індії доведеться балансувати між Росією та Україною.

“Індія досі зберігає щодо Росії ностальгічні сентименти та розглядає її як старого друга. Що стосується візиту Нарендра Моді до Москви, то він був зрозумілий з погляду саме індійських інтересів. Тому що для Індії Росія важливий партнер і в енергетичному відношенні, і в торгово-економічному, і у військово-технічному. Плюс до всього у Моді з російським диктатором Путіним дуже непогані особистісні стосунки. Водночас цей візит виявився не дуже приємним для Моді, бо збігся з обстрілом Росією дитячої лікарні “Охматдит” у Києві”, — зазначила Гриценко.

Власне, як себе Індія поводитиме надалі, можна припустити на тлі тієї заяви, яку зробив Моді в Москві, вважає головна консультантка НІСД.

“Він дуже дипломатично висловився, що його серце обливається кров’ю, коли страждають невинні діти від війни. Але навіть не засудив Росію, не спробував висловитися конкретніше. Тому в такому ж ключі, я думаю, Індія діятиме й надалі. Тобто намагатиметься акуратно наполягати на мирному врегулюванні, на тому, щоб сісти за стіл переговорів. Але не пропонувати якихось конкретних дій для розв’язання цієї війни, або перемир’я тощо. Можливо, Моді запропонує Індію як майданчик для проведення другого Саміту миру і наполягатиме на тому, щоб туди запросили й російську сторону. У будь-якому разі, Україні не потрібно мати якихось завищених очікувань, і не потрібно вважати, що Індія володіє якимись інструментами тиску на Росію”, — зазначила гостя ефіру.

Водночас вона вважає, що залучення такого регіонального та глобального гравця, як Індія, до потенційних перемовин із Росією задля закінчення війни РФ проти України, — уже непогано.

“Індія для нас слугуватиме свого роду воротами в глобальний Південь. І можливо, участь і більш активна увага з боку Індії до цієї війни буде прикладом для інших, менш впливових країн глобального Півдня. І саме завдяки Індії, цілком можливо, ми зможемо побачити більше учасників на другому Саміті миру”, — резюмувала Аліна Гриценко.

Читайте також: США очікують від Індії більш активної взаємодії з Україною — подробиці (ВІДЕО)

Прямий ефір