МАГАТЕ перебуває під впливом Росії — думка Закревського

Андрій Закревський. Фото: Facebook

Діяльність Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на 40% фінансується Росією, а його керівник фактично призначається з правом вето Російської Федерації. Саме тому організація не відреагувала належним чином на захоплення росіянами Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Таку думку висловив заступник директора Асоціації енергетичних та природних ресурсів України Андрій Закревський у ефірі FREEДОМ.

“Моя думка, що 40% фінансування Росією цієї асоціації й те, що керівник у них фактично призначається з правом вето Російської Федерації, призвело <…> до колапсу розвитку цієї організації з погляду мирного шляху”, — говорить він.

За його оцінкою, з перших днів захоплення ЗАЕС російськими окупантами з боку МАГАТЕ не було адекватної реакції. Закревський вважає, що керівнику агентства Рафаелю Гроссі не треба було їздити на станцію, тим більше на думку гостя ефіру, це провокувало атаки РФ “на мирних жителів, які стояли в чергах на виїзд з Енергодару до Запоріжжя”.

“У цей момент мали бути відкликані ліцензії у Запорізькій атомній електростанції. Усі атомні реактори [на ЗАЕС] мали поставити на холодну зупинку. А у Росії мали відкликати взагалі всі ліцензії від усіх російських проєктів — вдарити дуже сильно по Росії. І для цього не треба було Гроссі їздити кудись. Для цього було достатньо це робити в Києві, де завгодно, хоч у літаку він міг летіти та займатися цією діяльністю. Але через те, що ця асоціація повністю під Росією перебуває з правом вето тощо, вони робили все навпаки, включаючи, до речі, нашого регулятора”, — коментує заступник директора Асоціації енергетичних і природних ресурсів.

Говорячи про відповідальність “Енергоатому”, Закревський наголосив: усі реактори атомної станції треба було зупинити, щойно “хоч одна стороння особа проникла на територію атомної станції”. На його думку, після війни доведеться шукати відповіді на багато питань щодо окупації станції, зокрема і в судах.

Читайте також: Генасамблея ООН вимагає від Росії вивести війська із ЗАЕС — що зараз відбувається на станції (ВІДЕО)

Прямий ефір