Єврокомісія не бачить жодних загроз постачанню нафти в ЄС через запроваджені Україною санкції щодо “Лукойла”

Балаж Уйварі. Фото: uatv.ua

Європейська комісія поки що не бачить жодних загроз постачанню нафти до Європейського Союзу через санкції щодо російської компанії “Лукойл” і заборону на постачання її нафти до Угорщини та Словаччини нафтопроводом “Дружба” через територію України. Про це сьогодні, 1 серпня, на брифінгу в Брюсселі заявив представник Єврокомісії з питань бюджету Балаж Уйварі, повідомляє кореспондент телеканалу FREEДОМ у Європі.

Він розповів, що за зверненням Угорщини та Словаччини єврокомісар з питань економіки Валдіс Домбровскіс вивчав ситуацію і спілкувався з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.

“Згідно з інформацією, яка є в нашому розпорядженні, й згідно з внутрішнім аналізом комісії, схоже, що санкції, введені Україною щодо “Лукойла”, не впливають на поточні операції з транзиту нафти через нафтопровід “Дружба”, — сказав Уйварі.

Він також додав, що єврочиновники поки що не бачать причин для скликання консультацій з цього питання, оскільки ситуація не критична.

“Наразі немає жодних ознак будь-якого безпосереднього ризику для безпеки постачань. Зараз, на цьому етапі, як я вже сказав, абсолютно необхідна перевірка фактів і вироблення загального розуміння ситуації. Я хотів би нагадати, що ми розробили нормативну базу, яка заохочує наші держави-члени диверсифікувати постачання та відмовитися від російського викопного палива. І це стосується всіх держав-членів ЄС”, — зазначив Уйварі.

Читайте також: Припинення транзиту російської нафти “Лукойл” через Україну: експерти проаналізували негативну реакцію Угорщини та Словаччини

Раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна не буде скасовувати санкції проти російської компанії “Лукойл”.

Прямий ефір