Скандальний закон про “іноагентів” набув чинності — ситуація в Грузії (ВІДЕО)

Прапор Грузії. Фото: hromadske.radio

Скандальний закон “Про прозорість іноземного впливу” в Грузії набув чинності сьогодні, 1 серпня. Наразі організації, які підпадають під дію цього документа, мають подати заяви до відповідних органів. Якщо вони цього не зроблять, їх оштрафують на понад 9 тис. дол., повідомляє FREEДОМ.

Біля посольства Грузії в Україні у понеділок, 29 липня, зібралися ветерани Міжнародного легіону Збройних сил України, активісти та волонтери. Вимога до грузинської влади — припинити тиск на громадян, які в лавах Сил оборони України протистоять російській агресії.

“Я думаю, що Грузія у великій небезпеці, і ми тривожно за цим спостерігаємо, і за наших друзів вболіваємо, яких вони зараз викликають на допити під різними приводами”, — каже учасник акції, ветеран Міжнародного легіону ЗСУ Костянтин Мухадзе.

Служба державної безпеки Грузії розпочала репресії та переслідування добровольців-картвелів, кажуть мітингувальники. Їх почали оголошувати у розшук, а ветеранів викликати на допити. Тому Костянтину та його побратимам дорогу додому сьогодні закрито.

“Відкриття кримінальних справ щодо вигаданих якихось ситуацій аж до підкидання зброї, фальсифікації всіх фактів, — але це так. Це мої бійці, які перебувають на реабілітації в Грузії, ті бійці, які перебувають у відпустці, також хлопці, яких я чудово знаю з інших грузинських підрозділів, які тут воюють, в Україні. Дуже багато”, — зазначив Костянтин Мухадзе.

Грузинських добровольців звинувачують у нібито найманстві та державній зраді, кажуть організатори акції. На їхню думку, мета офіційного Тбілісі — покарати тих, хто вже воює в Україні, та залякати тих, хто лише збирається приєднатися до Сил оборони. Крім того, влада Грузії хоче зачистити електоральне поле перед парламентськими виборами — послабити опозиційні сили.

“Проти них порушила проросійська влада Грузії кримінальні справи. Їм шиють справу щодо тероризму. Це, звісно, ​​вигадка. Жодних фактів не існує. Просто вони хочуть зв’язати руки, і цей процес, гадаю, частина російської гібридної війни”, — коментує голова військового комітету Кавказького союзу Ладо Гамсахурдія.

Усі питання щодо проросійського розвороту зовнішнього курсу Грузії знято 14 травня. Тоді, попри вето президентки Саломі Зурабішвілі та масштабні вуличні акції протесту, парламент країни ухвалив закон “Про прозорість іноземного впливу”, тобто закон про “іноагентів”, запропонований партією влади “Грузинська мрія”.

Документ дослівно списано з аналогічного російського. Він зобов’язує неурядові організації та ЗМІ, які отримують понад 20% фінансування з-за кордону, реєструватися як “організація, яка проводить інтереси іноземної сили”. Тим самим закон дозволяє владі Грузії жорстко придушувати некомерційні організації та критично налаштовані медіа.

“Якщо організація не виконує передбачені законом вимоги, тобто не підпорядковується законодавству Грузії, у законі прописано відповідний захід, який передбачає штраф у розмірі 25 тис. ларі (понад 9 тис. дол. США, — ред.). Щодо процедур, то ті, хто дотримується вимог законодавства, мають надати лише інформацію про те, від кого вони отримали конкретні кошти та на що вони їх витратили”, — повідомив міністр юстиції Грузії Раті Брегадзе.

Після ухвалення грузинським парламентом закону, який підриває демократію, Брюссель вирішив призупинити процес інтеграції Грузії до Євросоюзу. Крім того, лідери країн ЄС заморозили 30 млн євро, виділених на підтримку оборонного сектору Грузії. Своєю чергою США запровадили візові обмеження проти десятків громадян країни та готують нові санкції. Ларі знецінюється, акції грузинських компаній падають.

“63% населення Грузії вважають, що країна розвивається у неправильному напрямку, 37% — у правильному. Згідно з останніми трьома опитуваннями, зросла кількість тих, хто вважає, що країна розвивається в неправильному напрямку. У грудні їх було 57%, у квітні — 59%. У кожній віковій групі переважають ті, хто вважає, що країна розвивається у неправильному напрямку”, — пише SOVA з посиланням на результати дослідження громадської думки, проведеного компанією Edison Research.

Надію на зміну політичного курсу грузинське суспільство покладає на парламентські вибори. Вони відбудуться 26 жовтня. Станом на сьогодні “Грузинську мрію” та “Силу народу” готові підтримати близько 32% громадян. Це — безпрецедентний обвал популярності правлячих партій. Водночас, за даними опитування, проведеного Edison Research, більш ніж половина респондентів підтримують опозицію. У провідних опозиційних партій — “Національний рух” та “Стратегія Агмашенебелі”, а також “Сильна Грузія” — понад 17% та майже 13% відповідно.

Читайте також: Замороження процесу єврореінтеграції та перегляд відносин із НАТО: якими будуть наслідки ухвалення закону про “іноагентів” у Грузії

Раніше стало відомо, що США заморожують 95 млн доларів допомоги Грузії через антидемократичні дії влади.

Прямий ефір