Протистояння між США і Китаєм посилюватиметься, — Полегкий

Ілюстративний колаж: bosco-conference.com

США і Китай заявили про глобальні розбіжності. Після зустрічі з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї держсекретар США Ентоні Блінкен висловив глибоке занепокоєння з боку США і Європи з приводу підтримки Китаєм російського оборонно-промислового комплексу. Своєю чергою Ван Ї звинуватив США в тому, що вони активізували свої зусилля зі стримування і придушення Китаю. Тому сьогодні КНР і США перебувають у досить складних конфронтаційних відносинах. Однак і в однієї, і в іншої сторони є взаємозалежність, а отже, є й інтерес зберігати точки дотику з певних питань. Такою думкою в ефірі телеканалу FREEДOM поділився академічний директор Центру публічної дипломатії Олексій Полегкий.

“Китай робить спроби виглядати красиво в ситуації російської війни в Україні й ці спроби насправді досить видимі для всіх. Китай намагається дистанціюватися, Китай говорить про свою нейтральність, але всі прекрасно розуміють, що Китай — це ключовий союзник Росії сьогодні. Так, Пекін не хоче переходити певні “червоні лінії”, тому що він побоюється вторинних санкцій”, — констатував експерт.

За його словами, наразі Китай виводить якісь свої підприємства з-під дії санкцій, перекладаючи якісь потенційно небезпечні контракти на посередників. Китай обмежує певні трансакції.

“Ми все більше чуємо скарг з боку Росії, що китайські банки все-таки блокують величезну кількість платежів. Тому ця ситуація однозначна — Китай побоюється санкційного тиску з боку західних країн. Варто зазначити, що КНР чекають великі проблеми в економіці в довгостроковій перспективі. Китай це розуміє. А щоб зберігати більш-менш стабільність, йому просто необхідна підтримка або співпраця із Заходом”, — зазначив директор Центру публічної дипломатії.

Він додав, що і Сполучені Штати в рамках своїх ключових інтересів все-таки тиснуть на КНР.

“Тому я вважаю, що протистояння між КНР і США, на жаль, буде збільшуватися. Зокрема й у питанні щодо України. США не залишать спроб тиснути на Китай, щоб той перестав підтримувати Росію. Принаймні, не настільки, як зараз. Своєю чергою Китай вважає, що це його економічні інтереси, і він буде торгуватися, наскільки це можливо”, — резюмував Олексій Полегкий.

Читайте також: Протиріччя між Китаєм і Росією можуть перерости в більш складну конфронтаційну форму — аналіз Єфремова

Прямий ефір