Результати президентських виборів у Венесуелі: як відреагували суспільство та світ (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Венесуела оголосила про розрив дипломатичних відносин із Перу. Як повідомляє BBC, це пов’язано з тим, що Ліма визнала опозиціонера Едмундо Гонсалеса законно обраним президентом Венесуели. Результати виборів також ставлять під сумнів інші країни Латинської Америки, Європейський Союз і США. Зокрема, Вашингтон заявив, що перегляне свою санкційну політику щодо Венесуели на основі подальших кроків чинного президента Ніколаса Мадуро, інформує FREEДОМ.

Після недільних виборів у Венесуелі національна виборча рада, підконтрольна чинному президенту, заявила про переобрання Ніколаса Мадуро. За їхніми даними, після опрацювання 80% бюлетенів він нібито набрав 51% голосів, тоді як кандидат від об’єднаної опозиції Едмундо Гонсалес отримав 44%. Опозиція впевнена, що результати підтасовано. У центрі столиці зібралися тисячі людей, які били в каструлі та сковорідки, а потім почали підпалювати покришки, сміття та автомобілі.

У відповідь поліція та військові стріляли по демонстрантах пластиковими кулями й застосовували сльозогінний газ. За даними правозахисної організації Foro Penal, у сутичках загинули 11 осіб, серед них діти. Також повідомляють про затримання близько 750 демонстрантів.

“Населення Венесуели зараз, бачачи чергову несправедливість, просто не хоче черговий термін жити за нинішнього режиму. Знову-таки з огляду на підтримку з боку автократій, зокрема Китаю, гадаю, Мадуро розраховує на підтримку своїх партнерів по автократії”, — вважає політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

Тим часом понад десять країн оголосили, що не визнають результатів президентських виборів у Венесуелі. Каракас заявив, що відкликає дипломатичний персонал з Аргентини, Домініканської Республіки, Коста-Рики, Панами, Уругваю та Чилі. З Перу й зовсім розриває дипвідносини через те, що держава визнала переможцем президентських виборів опозиційного Едмундо Гонсалеса. Водночас такі близькі союзники Мадуро, як Росія, Китай, Іран та Куба, вже привітали його так звану перемогу.

“Ось цей клуб автократій зараз стає консолідованішим. Вони розуміють, що демократія є прямою загрозою їхній владі, їхньому контролю. І тому ми бачимо, що вибори за найкращими російськими традиціями у Венесуелі — це просто спроба легітимізувати режим Мадуро”, — сказав Чаленко.

Європейський Союз — серед тих, хто не визнає результати виборів у Венесуелі. Там пояснюють своє рішення тим, що поки що не підраховані всі голоси та немає даних протоколів. Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що Євросоюз ухвалить рішення щодо можливих подальших кроків тільки після того, як стануть відомі остаточні результати.

“Ми не можемо визнати результати, які були оголошені без будь-якої можливості перевірки. І по-друге, є тільки 80% голосів. І для нас важливо зазначити, що поки немає повної верифікації результатів, вони не можуть бути визнані. І протоколи підсумків голосування мали бути надані відразу ж після підрахунку”, — сказав Боррель.

США також стурбовані результатами президентських виборів у Венесуелі. Державний секретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен заявив, що вони не відображають волю венесуельського народу. Вашингтон розгляне варіант введення санкцій щодо Венесуели залежно від того, як вчинить нинішня влада.

“Мадуро та його представники оголосили себе переможцем загальнонаціональних виборів, які, на нашу думку, були підірвані антидемократичними діями, політичними репресіями й маніпуляціями на виборах… Міжнародна спільнота спостерігає за тим, що відбувається, й реагуватиме відповідним чином. Найкращий шлях уперед — це чітка публікація даних підрахунку голосів. Це те, що мають зробити спостерігачі на виборах, це те, що має зробити опозиція, і ми будемо просувати цей процес крок за кроком”, — сказав представник Державного департаменту США Ведант Патель.

Ніколас Мадуро перебуває при владі 11 років. Вперше його обрали 2013 року після смерті попереднього президента Уго Чавеса. Критики звинувачують Мадуро в авторитаризмі, підтримці диктаторського режиму та запроторенні до в’язниці опозиційних політиків, а також у тому, що він не допускає вільної участі у виборах. Своїх опонентів Мадуро називає фашистами і демонами.

Читайте також: Угорщина заперечує, що ветувала спільну заяву ЄС про вибори у Венесуелі

Нагадаємо, напередодні видання Politico з посиланням на джерела повідомило, що ЄС не зміг виступити із спільною заявою з приводу виборів у Венесуелі, в якій висловлювалося занепокоєння можливими “недоліками та порушеннями” у голосуванні та містився заклик до більшої прозорості, тому що його ветувала Угорщина.

Прямий ефір