Двозначна позиція Угорщини призводить до скандалів у Євросоюзі — подробиці

Прапори ЄС та Угорщини. Фото: gettyimages.com

Угорщина вкотре пішла врозріз із політикою Євросоюзу — Будапешт заблокував спільну заяву ЄС про вибори у Венесуелі. Про це пише видання Politico. Авторитарний президент Венесуели Ніколас Мадуро був знову оголошений переможцем за результатами голосування: Мадуро нібито набрав 51% голосів виборців. Тим часом опозиція заявила про фальсифікацію виборів й перемогу свого кандидата. Країни Євросоюзу планували вийти зі спільною заявою і засудити дії авторитарного уряду, однак їм завадила позиція Угорщини, інформує FREEДОМ.

Угорський прем’єр Віктор Орбан уже не вперше йде всупереч із політикою Євросоюзу. Серед іншого, нещодавню так звану “мирну місію” Орбана до Москви та Пекіна гостро розкритикували в Брюсселі. Такі переговори не були узгодженою позицією країн ЄС, а отже суперечать правилам союзу.

“Росія — агресор, який порушив Статут ООН, а Україна — жертва, яка здійснює своє фундаментальне право на самооборону, і в цьому немає нічого зовнішнього, вони просто говорять правду. Політика Європейського Союзу — це не політика на підтримку війни, ми рішуче відкидаємо це”, — заявив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Днями вибухнув новий скандал, пов’язаний із двозначною позицією Угорщини. Будапешт вирішив послабити візові обмеження для громадян Росії та Білорусі. Угорщина свою позицію пояснила тим, що раніше підписала з “Росатомом” контракт на зведення атомної електростанції. Мовляв, мігранти потрібні для роботи на будівництві.

“Навесні угорський уряд оголосив, що очікує близько 65 тис. гастарбайтерів. Вони можуть привезти з собою свої сім’ї та подати заяву на отримання посвідки на постійне проживання через 3 роки. Інші країни ЄС, такі як Фінляндія, більше не дозволяють росіянам в’їжджати в країну. Уряд у Гельсінкі пояснив це спробами Росії дестабілізувати кордон і країни ЄС”, — пише видання RND.

У Єврокомісії обурилися рішенням Будапешта й зажадали пояснень. За словами перших осіб ЄС, таке рішення Угорщини може поставити під загрозу безпеку всієї Європи, адже починаючи ще з 2022 року з багатьох країн ЄС через підозру в шпигунстві вислали російських дипломатів й співробітників посольств.

“Єврокомісія буде на зв’язку з угорською владою, щоб з’ясувати сферу дії цієї схеми й уточнити, чи потрапляє вона під дію правил ЄС. Як вам добре відомо, згідно з нашою політикою, Росія становить загрозу безпеці ЄС, і, отже, всі інструменти на рівні союзу, на рівні держав-членів мають забезпечувати безпеку Євросоюзу”, — сказала прессекретарка Єврокомісії Анніта Гіппер.

Представники деяких країн-членів Євросоюзу вже порушували в Брюсселі питання, чи варто Угорщині залишатися членом організації за такої політики уряду. Однак, по-перше, на такий випадок немає чітко прописаного законодавства. А, по-друге, у Брюсселі не хочуть позбавляти народ Угорщини європейського майбутнього через правлячу верхівку.

Читайте також: Після заяв Орбана в МЗС Польщі запропонували Угорщині вийти з ЄС і НАТО

Прямий ефір