Китай посилює експортний контроль за дронами: чим викликане рішення і як воно позначиться на поставках до РФ, розповів експерт

Прапор Китаю. Фото: gettyimages.com

Посилення Китаєм експортного контролю за дронами, які можуть використовуватися у військових цілях, не означає, що одночасно припинять діяти схеми постачання дронів або їхніх комплектуючих для РФ. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив доцент кафедри міжнародних відносин НаУКМА, експерт Української асоціації китаєзнавців Дмитро Єфремов.

Він також звернув увагу, що дрони, які використовує Україна, також частково або повністю закуповуються в Китаї.

“Це не перший випадок того, що Китай виступає із заявами про посилення контролю за експортом безпілотників. Щось подібне було видано й рік тому, і Китай теж попереджав, що запроваджуватиме обмеження та створюватиме інструменти контролю. Але, наскільки можна судити, це до якихось істотних змін не призвело. Що буде зараз, сказати складно. Знову ж таки, є технічний бік цього питання. Є прецедент, який свідчить, що навіть якщо щось запроваджують, це не означає, що схеми постачання дронів або їхніх комплектуючих одночасно припинять діяти, причому вибірково, тільки лише для Росії”, — сказав Єфремов.

Він вважає, що навряд чи вирішальним фактором для рішення Пекіна в цьому випадку стали звернення країн Заходу та України з приводу наявності китайських безпілотників або комплектуючих до них у дронах, які використовує Російська Федерація.

“Я думаю, більш важливим є те, що Китай зараз переглядає систему розрахунків із РФ й постачальниками звідти щодо того, як проводити платежі за покупки, зокрема й за дрони. І наскільки ми зараз маємо уявлення, це суттєво ускладнено. Китай значно більше зреагував на санкції та обмеження, які запроваджували Сполучені Штати і країни Західної Європи, а також суттєво відреагував на попередження з американського боку про загрозу вторинних санкцій, хоча офіційно це визнано не було й, найімовірніше, визнано і не буде. Але ось ці механізми поки що демонструють набагато більшу ефективність, особливо в тій частині, напевно, яка пов’язана із закупівлями цих дронів або комплектуючих приватними підрядниками”, — сказав експерт.

На його думку, те, що Росія може отримувати з Китаю за державною лінією, навряд чи буде схильне до ризиків, пов’язаних із розрахунками.

Читайте також: Китай обмежує торговельні угоди та фінансові розрахунки з РФ: причини назвав Єфремов

Раніше агентство Bloomberg повідомило, що Китай посилив експортний контроль за дронами, які можуть використовуватися у військових цілях, у відповідь на зростаючу критику з боку США та їхніх союзників через підтримку Росії у війні в Україні. До “чорного списку” додано дрони з високоточною вимірювальною технікою. Ці зміни доповнюють перелік, опублікований минулого року, і набудуть чинності з 1 вересня.

Прямий ефір