Росіянам пропонують заробляти на здачі друга у військкомат — подробиці (ВІДЕО)

Російські окупанти. Фото: ТАСС

Підвищити термін служби в російській армії до двох років для осіб, які набули громадянства федерації, запропонувала Держдума Росії. Розглядають чиновники й питання підвищення призовного віку для мігрантів. Щоправда, яким буде новий віковий ценз, поки невідомо, повідомляє FREEДОМ.

Хочеш російське громадянство — йди служити в російську армію. Держдума підтримала постановку на військовий облік перед отриманням громадянства РФ. Ще з кінця 2022 року в Росії періодично відбуваються облави на мігрантів. У рейдах беруть участь не тільки силовики, але й військкоми, які на місці вручають мігрантам повістки. У червні глава Слідчого комітету Олександр Бастрикін говорив, що силовики “відловили” понад 30 тис. осіб, які нещодавно набули громадянства Росії та не стали на військовий облік. 10 тис. із них відправили на фронт.

“Нам кажуть: “Навіщо вони там потрібні, ці товариші?”. Рити окопи й укріплення створювати. Для цього потрібні справді хороші робочі руки. Вони сьогодні поповнюють ряди наших тилових підрозділів”, — заявив Бистрикін під час виступу на Петербурзькому міжнародному юридичному форумі.

Однак одних мігрантів недостатньо, потрібно більше людей. Для залучення в російську армію добровольців Кремлю доводиться викручуватися, зокрема мотивувати людей грошима. Наприклад, щонайменше в дев’яти російських регіонах влада пропонує грошову винагороду тим, хто приведе друга в пункти відбору охочих піти на війну. У Мордовії та Калузькій області пропонують за здачу так званого “добровольця” по 5 тис. рублів. А ось найбільшу винагороду обіцяють у Ярославській області та Татарстані — по 100 тис. рублів, повідомляє видання “Верстка”.

“Володимир Володимирович воює грошима, хоч він дуже і старався, у нього не вийшло такого народного ентузіазму: “Вставай, страна огромная, Отечество в опасности”, та інша нісенітниця — цього йому домогтися не вдалося. Так, йому вдалося домогтися того, що люди не люблять українців, Україну, вважають, що всі проти нас, але ніякого ентузіазму з приводу війни все одно немає. І він купує життя і кров, просто купує, він платить величезні гроші тим, хто погоджується піти на фронт”, — прокоментував ситуацію російський опозиційний політик Леонід Гозман.

Так званими вербувальниками виступають найчастіше керівники або звичайні співробітники підприємств. У Петербурзі від працівників почали вимагати “здавати” друга/родича/знайомого на війну не тільки за винагороду, але й під загрозою позбавлення премії на роботі.

“Начальник — ну просто золотий. Нормально спілкується, ніколи не кричить, не дістає, якщо ти щось не встиг або забув. Коротше, дуже приємний мужик. Якщо ти зробив більше норми, щось класно виконав, він завжди помітить, завжди похвалить, премію зайву випише. Але три місяці тому все обірвалося. Ні, він, звісно, так само люб’язний, хвалить за роботу, але премії давати перестав. Паралельно він скликав відділ і сказав, що “вказівка надійшла”: треба знайти добровольця на СВО. Хто знайде — тому колишнє ставлення: похвали та премії плюс 100 тис. за людину”, — розповів співробітник Держбуднагляду в Санкт-Петербурзі в інтерв’ю виданню “Север. Реалии”.

“Мисливцями за головами” працюють росіяни й з доброї волі, звісно, за винагороду. Найчастіше шукають добровольців у соціальних мережах.

“Влаштовано все дуже просто: шукаєш людей скрізь, де можна, — соцмережі, дошки оголошень, сайти пошуку роботи. Усе через інтернет, і це займає абсолютно весь твій час, у прямому сенсі. Оплата йде за кожну людину. Працювати можна за договором як самозайнятий”, — повідомив виданню “Север.Реалии” співробітник “Консалт Експерта” Михайло.

Федеральна одноразова виплата охочим вирушити на фронт в Україну сьогодні становить 195 тис. рублів. Решта — за рішенням регіону. Наприклад, у Ленінградській області тому, хто завербувався, платять 1,7 млн рублів, а в Псковській і Архангельській областях — лише по 300 тис. рублів.

Читайте також: Кремль купує людей на війну вже в Москві та Пітері, ціна патріотизму — 2 млн рублів, — експерт

Прямий ефір