Вигідна статистика і політична лояльність: чому загиблих російських солдатів не забирають з поля бою, пояснив Пономарьов

Ілля Пономарьов. Фото: Facebook/iponomarev

Командування армії РФ часто ухвалює рішення не забирати загиблих солдатів з поля бою. Це робиться для вигідної статистики, отримання підстав для того, щоб не виплачувати гроші родичам загиблого і як метод шантажу. Про це сьогодні, 31 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів голова З’їзду народних депутатів Ілля Пономарьов.

“Ми це дійсно бачили, і не раз. І тут треба розуміти, що у військових є своя статистика, своя звітність, свої показники ефективності. І одна справа, коли хтось пропав безвісти, інша справа, коли він загинув. Це в кінцевому підсумку і на гроші впливає”, — сказав він.

Відмова забирати загиблих із фронту також впливає на лояльність цивільного населення. Це метод тиску на родичів загиблих, який дає змогу мінімізувати скандали та бунти навколо “СВО” (“спеціальна військова операція”, так у РФ називають війну Росії проти України, — ред.).

“Це стосується і політичної лояльності. Тому що коли незрозуміло, що з людиною, виплати не відбуваються, і транслюється про те, що сидіть тихо, чекайте, і тоді ви отримаєте принаймні гроші. А якщо будете обурюватися, то ви й людину не повернете, і грошей не отримаєте”, — пояснив Пономарьов.

Він зазначив, що в Росії іноді просочуються подібні скандали в ЗМІ.

“У Росії іноді трапляється, що якісь дуже патріотично налаштовані люди починають обурюватися тим, що робить влада або конкретно окремі військові командири”, — резюмував експерт.

Читайте також: “Люди фізично закінчуються”: нові методи поповнення втрат армії РФ проаналізував Пономарьов

Прямий ефір