Візит прем’єр-міністра Індії в Україну цілком реальний: основні цілі Моді озвучила експертка з питань Східної Азії

Нарендра Моді. Фото: gettyimages.com

Візит прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді в Україну цілком реальний, адже Індія зацікавлена у своїй миротворчій місії. Таку думку сьогодні, 31 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловила експертка з питань Східної Азії, магістерка зовнішньої політики Наталія Плаксієнко-Бутирська.

Вона звернула увагу, що Індія намагається демонструвати свою збалансовану політику щодо російсько-української війни. І Нарендра Моді протягом 2,5 років своїми діями показував, що Індія підтримує приблизно рівні відносини з двома країнами на політичному рівні.

“Тобто коли він робив дзвінок до Росії, він дзвонив також Зеленському. Крім того, він мав дві зустрічі з нашим президентом на самітах “Великої сімки” в Японії та в Італії. І ми можемо сказати, що в цьому відношенні Індія намагається підтримувати політичний діалог, на відміну від Китаю, тому що отримувати цей політичний діалог від Китаю доводилося дуже складними шляхами”, — сказала експертка.

Плаксієнко-Бутирська також зазначила, що Індія не приховує, що в неї склалися дуже глибокі традиційні стосунки з Росією ще з часів Радянського Союзу, які важливі для неї ще й з погляду геополітичної ситуації.

“З одного боку, у неї є територіальні проблеми з Китаєм, з іншого боку — з Пакистаном. І політика балансування відносин Росії та Китаю була частиною зовнішньополітичної діяльності Індії протягом тривалого періоду. Нині Індія дуже серйозно занепокоєна тим, що Росія через війну потрапляє в повну залежність від Китаю, і це змінює баланс для неї, бо в Китаю є можливість отримувати від Росії зброю, досвід… І є таке занепокоєння в індійських політичних колах, що в разі виникнення конфлікту Росія може стати на бік Китаю, якщо ці стосунки рухатимуться з такою швидкістю. Саме тому індійський прем’єр-міністр намагається і торговими відносинами, і політичними, і своїм візитом утримувати Росію від її потрапляння в китайські обійми”, — пояснила вона.

Експертка також нагадала, що з погляду дипломатії РФ зробила негативний крок, коли під час візиту Моді до Росії завдала масованого ракетного удару по українських містах, зокрема й по лікарні “Охматдит” у Києві.

“Прем’єр-міністр Моді, до речі, отримав багато критики всередині держави, тому що зрозуміло, що будь-яке суспільство не може сприйняти вбивство дітей. І, відповідно, я думаю, що в політичних колах вирішили, що вони мають збалансувати цю ситуацію. Це перше. Друге, дуже важливо, Індія бачить, як Китай намагається сьогодні бути активним учасником миротворчого процесу між Росією та Україною. І тому Індія зі свого боку, країна, яка ближча до західного світу, зараз усе-таки, попри свою складну багаторівневу політику, була б не проти теж стати тією стороною, яка може бути медіатором між Росією й Україною, зважаючи, що вона має добрі стосунки з двома країнами, і з огляду на те, що вона, на відміну від Китаю, не сприймається стороною настільки заангажованою з погляду і українського суспільства, і західного суспільства”, — сказала Плаксієнко-Бутирська.

На її думку, Моді спробує запропонувати свої миротворчі послуги, тим більше, що Україна подала сигнал про бажання в листопаді провести другий Саміт миру, який був би максимально ефективним.

Читайте також: Індія цікава Росії як партнер, але тиску Моді на Кремль не має — думка Гриценко

Нагадаємо, прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді може відвідати Київ 23 серпня.

Прямий ефір