США оснастять F-16 для України ракетами: про їхній потенціал розповів Долінце

Американський винищувач F-16. Фото: gettyimages

Повний потенціал винищувачів F-16, які очікує Україна, розкриється з далекобійними ракетами. Про це сьогодні, 31 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт з питань розвитку авіаційного ринку Богдан Долінце.

Він прокоментував інформацію про згоду США надати Україні асортимент боєприпасів для F-16.

“Якщо говорити хоча б про збільшення радіусу, в який не залітають носії російських КАБів, то тут ідеться про ракети типу повітря-повітря. Основна частина ракет, які були озвучені, це ракета AIM-9X та ракети AIM-120 AMRAAM, найімовірніше, модифікації С-5 з дальністю до 105 кілометрів. Тут якраз, може, йдеться про те, що поява таких видів озброєння дасть змогу щонайменше відігнати на більшу відстань російські носії КАБів та інших видів озброєнь”, — сказав Долінце.

Водночас експерт зауважив, що 105 кілометрів — це середня дальність роботи AMRAAM, тому що є модифікація ракети з дальністю до 180 кілометрів.

“Тому повний потенціал F-16 з його сучасним бортовим радаром, який здатний виявляти й знищувати цілі на відстані 160-165 кілометрів, повністю ця ракета розкрити не зможе. Будемо сподіватися, що в майбутньому ми отримаємо більш далекобійні ракети”, — сказав він.

Що стосується ракет із дальністю 105 кілометрів, то, за словами Долінце, існує певний ризик близького підльоту до кордонів Російської Федерації, де побудована ешелонована система протиповітряної оборони.

“Тому можна говорити про те, що протидіяти таким літакам необхідно буде на відстані 50 та більше кілометрів від лінії фронту або безпосередньо від кордону з Російською Федерацією. Це призведе до того, що російські літаки будуть знищуватися тільки на відстані 50 кілометрів углиб Росії, якщо буде надано такий дозвіл, тому що, наскільки я розумію, на сьогодні залишається відкритим питання знищення ворожих пускових установок на території РФ. І друга важлива складова — це можливість знищувати такі види озброєння на лінії фронту. Але якщо ми говоримо про носії КАБ, то максимальна дальність польоту КАБ становить 70-80 кілометрів. Це означає, що з таким видом озброєнь без входження в так звану вже досить небезпечну близьку зону ворожої системи протиповітряної оборони, скоріш за все, ми не зможемо знищити більшу частину таких ракетоносіїв”, — сказав експерт.

Долінце звернув увагу, що російські системи протиповітряної оборони С-300, С-400 розташовані на відстані близько 100 кілометрів до лінії фронту, а дальність їхньої роботи становить 150-160 кілометрів.

“Це призводить до того, що ворог здатний виявляти й знищувати повітряні цілі якраз на відстані до 50 кілометрів від лінії фронту або від кордону з Україною. Якраз ось із цими обмеженнями й пов’язана можливість використання F-16, тому що є зона, увійшовши в яку літак уже в будь-якому разі не зможе втекти від ворожої ракети. Це, як правило, 100-115 кілометрів від самої пускової, тому що у нього просто не вистачить часу, щоб піти. І тому навіть якщо ворог підтягне свої системи протиповітряної оборони на короткий час ближче до фронту, це все одно буде відстань близько 70-80 кілометрів. І якраз дальність 50-40 кілометрів від лінії фронту — це буде та фактично мертва зона, з якої вже літак із більшою ймовірністю не встигне піти, щоб його не знищили системи протиповітряної оборони”, — розповів Долінце.

Читайте також: С-400, С-300 та ПЗРК: як російська ППО вплине на використання F-16 на фронті, розповів Криволап

Раніше військово-політичний оглядач групи “Інформаційний опір” Олександр Коваленко заявив, що американські винищувачі F-16 будуть використовуватись для виконання точкових бойових завдань та продемонструють свою ефективність. Ці літаки допоможуть досягти повітряної переваги та перевершити авіацію супротивника.

Прямий ефір