Китай не буде здійснювати диверсії, у нього інші методи, — Маломуж

Микола Маломуж. Фото: apostrophe.ua

На відміну від Росії, Китай не буде здійснювати диверсії в країнах Заходу, у нього інші завдання і методи встановлення впливу. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж.

Він зазначив, що стратегічне завдання Китаю — домінувати вже як лідер країн світу.

“І на цій основі він створює протиріччя між Росією і Заходом не тільки військового характеру, а й економічного, технологічного. Тобто, з одного боку, Пекін ніби підтримує Москву, а з іншого боку, знецінює потенціал — економічний, ресурсний, технологічний, людський. Зараз Китаю вигідно підтримати Росію і треті країни проти Заходу, і він грає на цій основі. Але з іншого боку, Пекін цим і в Заходу виторговує преференції. Тому що китайська економіка залежить від Європейського Союзу, США і Канади на 80%, а економіка Китаю зараз уже перебуває в стані рецесії”, — пояснив Маломуж.

Крім того, Китай намагається мати вплив не тільки на Росію, а й на низку країн Африки, на той самий Іран, і загалом розширювати зону впливу на Європу, на Латинську Америку і навіть на Північноамериканський континент.

Маломуж зазначив, що Китай намагається завойовувати вплив економічними, політичними шляхами. Силові методи, на відміну від Росії, не властиві Пекіну.

“Китай грає свою гру, і не буде проводити якісь диверсії. У них інша мета — зайти системно, поступово на всі ринки, взяти під контроль економіку, технології та ресурси багатьох країн. Тобто домінувати в економічному, технологічному, військово-політичному плані. Тобто це поступовий рух до панування. Весь світ вони не захоплять, але низку регіонів, країн, включно з Росією, — цілком”, — вважає він.

Для порівняння генерал нагадав останні дії Росії в Європі, не кажучи вже про повномасштабну війну проти України. Російські спецслужби здійснюють диверсії в країнах Євросоюзу, організовують міграційну кризу на кордонах, уже є факти диверсій і провокацій у Франції під час проведення Олімпіади.

“У Європі багато агентури Росії. І це не тільки громадяни РФ. Студенти з понад 100 країн світу навчалися спочатку в СРСР, а пізніше в російських вишах. Вони навчалися, і поверталися до себе на батьківщину. Ця молода поросль виросла, і сьогодні часто обіймає ключові пости у своїх державах, у бізнесі. Також Росія використовує національні радикальні рухи в цих країнах — як ультраправі, так і ультраліві. Вона фінансує не весь рух, а лідерів зазвичай. І вони у вирішальні моменти проводять операції — або масові заворушення, або виступи на підтримку Росії, проти України, забезпечують прихід до влади певних сил. Тобто розвідками Росії використовуються різні інструменти”, — перелічив Микола Маломуж.

Читайте також: Російські спецслужби завжди використовували Олімпіади для проведення провокацій — подробиці від Маломужа

Прямий ефір