На шкоду самій Росії: рекордне вивезення природних ресурсів із РФ до Китаю прокоментував Рябцев

Прапори Росії та Китаю. Фото: gettyimages.com

Із закриттям європейського ринку Росія продовжує нарощувати поставки сировинних товарів до Китаю, за перше півріччя було продано товарів на рекордні 65 млрд доларів. 90% поставок — це нафта і газ, інша частина припадає, зокрема, на ліс і руду. І Росія продовжить вивозити свої корисні копалини та іншу сировину на шкоду власному розвитку. Про це сьогодні, 31 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт енергетичного ринку Геннадій Рябцев.

“У дечому Російській Федерації довелося піти назустріч Китаю, оскільки нікуди більше продавати свої природні ресурси. Ми бачимо, що Росія стає сировинним придатком Китаю. Хто б таке міг уявити, скажімо, за часів Хрущова? Якщо раніше Радянський Союз саме піднімав економіку Китаю, постачав туди обладнання і товари з високою доданою вартістю, то сьогодні Росія просто викопує своє народне надбання — природні ресурси”, — сказав Рябцев.

Причому поставки природних ресурсів не означають моментального наповнення російської скарбниці, тому що йде затримка оплати 80% платежів. Це пов’язано із вторинними санкціями, запровадженими Сполученими Штатами проти посередників і проти фінансових установ, які взаємодіють із Росією.

“Наразі Росії доводиться переплачувати за рахунок нових посередників, здатних якимось чином прискорити платежі. Нерідко виходить так, що російським постачальникам доводиться чекати кілька місяців, поки на їхні рахунки надійде оплата”, — повідомив експерт.

Оплата російським постачальникам нерідко надходить у неконвертованій валюті, яку дуже складно кудись прилаштувати, окрім як інвестувавши в економіки окремих держав. Насамперед ідеться про держави азійського континенту.

“Крім того, не слід забувати, що частина російської нафти експортується до Китаю взагалі за нульовою ціною, оскільки її постачають у рахунок компенсації тих кредитів, які китайські банки надали російським компаніям на будівництво інфраструктури, що дає змогу експортувати цю нафту”, — додав Рябцев.

Він звернув увагу на тенденцію останніх років у діяльності найбільших російських експортерів. Ці державні корпорації спочатку “замахуються на проєкти широко, по-російськи”, але дуже швидко реалізація проєктів сходить нанівець, на них дедалі менше звертають увагу і “забувають про ті наполеонівські плани, про які від самого початку доповідали в Кремль”.

Наприклад, ситуація з експортом до Китаю електроенергії, яку на правах монополії здійснює російська корпорація “Інтер РАО”. Збільшення експорту тривало з 2021 року, але 2024 року із січня до червня поставки знизилися на 76% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

“Експорт електроенергії до Китаю теж впав. У 2021 році, щойно запрацювали високовольтні лінії електропередач, постачали величезну кількість. А потім усе це пішло вниз. Чому? Виявилося, що на Далекому Сході немає такої кількості електричної енергії, яку можна було б експортувати. Їм самим її не вистачає, а вони про плани експорту в Китай заявили. Цього року вони вже мають зниження поставок 76% порівняно з минулим, а якщо подивитися попередні роки, то там ще більші скорочення. З усіх цих високовольтних ліній працює тільки одна, якщо я не помиляюся”, — розповів Рябцев.

“Тому я не здивуюся, якщо з Росії буде все більше і більше вивозитися різноманітних корисних копалин та іншої сировини на шкоду розвитку самої Російської Федерації”, — резюмував експерт.

Читайте також: Проблеми з платежами наростають: як “дружні” країни торгують із Росією (ВІДЕО)

Прямий ефір