Три “запобіжники” для України від можливої політичної нестабільності на Заході назвала Стефанішина

Ольга Стефанішина. Фото: uatv.ua

Україна не бачить великих ризиків у зв’язку зі збільшенням кількості ультраправих депутатів у новому складі Європарламенту, оскільки країна підготувала “запобіжники проти таких розворотів”. Про це в проєкті “Високий кабінет” телеканалу FREEДОМ заявила віцепрем’єр-міністерка із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

“Результати виборів до Європарламенту були досить прогнозованими. Тому що повномасштабна війна РФ проти України, безпрецедентна мобілізація військової допомоги Україні, введення санкцій — це досить складне рішення, яке доводилося приймати лідерам на національному рівні. Це рішення, яке неможливо порівняти з жодними викликами, крім тих викликів, які були в період Другої світової війни”, — сказала вона.

Стефанішина зазначила, що нинішня ситуація відкрила величезне поле для діяльності популістів, для непідкріплених реальними діями або планами гасел, зокрема і в Європі.

Віцепрем’єр-міністерка не бачить великих ризиків для України у зв’язку з новим складом Європарламенту, оскільки країна вже має “запобіжники” проти можливих політичних нестабільностей.

“Безумовно, ми будемо спостерігати більш неприємну риторику, але я думаю, що це тільки мобілізує лідерів Європейського Союзу. І знаючи вже досвід виборів і в Польщі, і в Угорщині, і в Словаччині, і в інших країнах ЄС, ми досить добре попрацювали з тим, щоб створити, скажімо так, запобіжники проти таких розворотів. Ми дуже серйозно до цього ставимося. Ми не чекаємо якоїсь радикалізації або напруженості в процесах. Ми діємо на випередження, розуміючи, що можуть бути якісь негативні сценарії”, — пояснила вона.

Перший такий “запобіжник” — Україна уклала з Європейським Союзом угоду про гарантії безпеки, якою визначаються десятирічні зобов’язання щодо військової та невійськової підтримки.

По-друге, членство України в ЄС і НАТО — це вже незворотний процес. Так, 25 червня стартували перемовини про членство України в ЄС, що “буде складно розгорнути”. У комюніке Вашингтонського саміту НАТО, який відбувся в липні, закріплено незворотний процес членства України в Альянсі.

По-третє, є і фінансовий захист — країни “Великої сімки” забезпечать додатково формування пакета в 50 млрд євро, який буде погашатися коштом доходів від заморожених російських активів

“Це величезна фінансова подушка, яка також є гарантією від різноманітних політичних нестабільностей”, — зазначила Стефанішина.

Повна версія інтерв’ю: Проєкт “Високий кабінет”: велике інтерв’ю з віцепрем’єр-міністром Ольгою Стефанішиною

Нагадаємо, у червні жителі Євросоюзу обрали новий склад Європарламенту. Серед євродепутатів вдалося зберегти проукраїнську більшість, але до цього складу також пройшло багато ультраправих політиків. У результаті в Європарламенті з’явилася так звана “фракція Путіна”, яка виступає проти антиросійських актів. Мова про фракцію “Патріоти за Європу”, яку сформували французька права партія “Національне об’єднання” Марін Ле Пен і партія “Фідес” прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Читайте також: “Фракція Путіна” в Європарламенті — кого об’єднує і як діє (ВІДЕО)

Прямий ефір