Президент Туреччини своїми заявами мав на меті створити стратегічну невизначеність для Ізраїлю — роз’яснення Семиволоса

Реджеп Таїп Ердоган. Фото: Facebook/Recep Tayyip Erdoğan

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, натякнувши про можливий захід турецьких сил до Ізраїлю за аналогією з Карабахом та Лівією, мав на меті створити стратегічну невизначеність для Ізраїлю. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Він зазначив, що Ердоган, виступаючи на засіданні правлячої Партії справедливості та розвитку, говорив про загрози, які існують для Туреччини в регіоні.

“І як приклад, власне, навів успішні кейси, коли Туреччина змогла надати підтримку або ж розв’язати проблему. Ну, як у Карабасі вони надали досить ефективну підтримку Азербайджану, а в Лівії вони надали підтримку визнаному уряду і, відповідно, розв’язали питання з заколотниками. Тому, спираючись на ці два успішні кейси, він, власне, припустив, що сильна Туреччина не дасть змоги Ізраїлю діяти в той спосіб, як він діє зараз. Тобто, якщо перекладати це все людською мовою”, — сказав Семиволос.

За його словами, є кілька поглядів на цей виступ Ердогана. Найпоширеніший з них полягає в тому, що президент Туреччини полюбляє публічно виступати барвисто та доволі жорстко, і тому ця його заява не виходить за рамки звичайних.

“А друга версія, якої я дотримуюся і яка мені ближча, — це те, що, власне, цей виступ та ця заява мали своїм завданням створити стратегічну невизначеність для Ізраїлю. Тобто зрозуміло, що жодних військових дій між Туреччиною та Ізраїлем наразі бути не може. Але якщо Ізраїль продовжуватиме військові дії, якщо Ізраїль нападе на Ліван, якщо Ізраїль продовжить війну в Газі, то, відповідно, залишається опція більш активно використовувати збройні сили Туреччини для того, щоб не допустити ескалації насильства в цьому регіоні”, — сказав директор Центру близькосхідних досліджень.

Він звернув увагу, що спільного кордону між Ізраїлем та Туреччиною немає, але є Середземне море, і турецький військово-морський флот досить сильний й може на підтвердження слів Ердогана провести серйозні морські навчання поблизу Лівану або Ізраїлю.

“Туреччина в цьому плані, ймовірно, принаймні на рівні міркувань на цю тему, вони вже, загалом, про це говорять, тому що явно ця ситуація не нова з погляду ідей, які висловлює безпосередньо Ердоган”, — сказав Семиволос.

Читайте також: Євросоюз засудив удар “Хезболли” по Голанських висотах в Ізраїлі та закликав провести розслідування

Нагадаємо, 27 липня “Хезболла” вдарила по стадіону на півночі Ізраїлю. Загинули 12 осіб, більшість — діти та підлітки. Ще понад 30 осіб дістали поранення. Тель-Авів заявив про неминучий удар у відповідь. 28 липня Ердоган заявив, що Туреччина може втрутитися в ситуацію в Ізраїлі, як вона це робила в минулому в Лівії та в Нагірному Карабасі.

Прямий ефір