Наступ, який проводить російська армія, довго тривати не може — думка Ягуна

Віктор Ягун. Скріншот: uatv.ua

Росія намагається наступати з жовтня 2023 року. Окупаційна армія проводить штурми, не рахуючись із великими втратами, проте все йде до того, що наступ довго тривати не буде. Таку думку 30 липня в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив директор Агентства реформування сектору безпеки, генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун.

“Стратегічний наступ можливий тільки в тому випадку, коли є поняття, де є слабкість у противника. Накопичуються резерви, проводяться якісь розвідувальні бої, і після того, як підтверджується інформація, резерви включаються в атаку і намагаються розширити фронт, пустити в прорив свіжі частини. Те, що ми бачимо в так званому російському наступі, — це методичне перемелювання своїх резервів, свого особового складу, який дрібними кроками намагається проштовхнути нашу оборону”, — зауважив він.

Ягун, із посиланням на аналітиків, які вивчають просування російських військ, повідомив, що в середньому російські війська проходять 80 метрів на день.

“Тобто, якщо взяти 10 днів, — це 800 метрів. Це якщо взяти середню відстань від того, що вони проходять. Аналітики підрахували, для того, щоб росіяни вийшли, наприклад, на кордон Донецької області, їм треба років п’ять. Якщо вони хочуть дійти до Києва, то вони такими темпами років через 40 можуть дійти. Зрозуміло, що це абсурд, але ця математика показує, наскільки нераціонально використовуються російські резерви, особовий склад”, — розповів експерт.

За його словами, щодня російська армія втрачає на фронті близько тисячі військових.

“І проблема навіть не в кількості знищених солдатів, а в тому, що в росіян реально закінчується техніка. І ми спостерігаємо якісь запаморочливі штурми на велосипедах, мопедах, скутерах, на якихось підручних засобах, китайських гольф-карах. Сучасна армія, яка використовує такі речі, трошки дикувато виглядає. Усе сходиться до однієї думки: такого типу наступ довго не може тривати. Тому всі розуміють, що російська армія намагається виконати те завдання, яке перед нею поставили. Тобто спробувати вийти на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей будь-якими силами”, — пояснив Ягун.

Він додав, що Росію підштовхує проводити наступ попри втрати й той факт, що Україна в найближчому майбутньому отримає більше військової допомоги від західних партнерів.

Читайте також: Висока інтенсивність атак армії РФ зберігається на Покровському напрямку — карта війни за 30 липня (ВІДЕО)

Прямий ефір