Росія не може використовувати ядерну зброю в суперечці з іншими країнами, такими як США, — Коваленко

Олександр Коваленко. Скріншот: uatv.ua

Володимир Путін пригрозив відповісти на розміщення ракет США в Німеччині. РФ, за його словами, вважатиме себе вільною від мораторію на розміщення своїх ракет великої та середньої дальності. Російська пропагандистка Ольга Скабєєва неодноразово на федеральних каналах погрожувала країнам НАТО і безпосередньо США ядерним ударом з боку РФ, але можливість використання ядерної зброї Росією дорівнює нулю. Таку думку сьогодні, 30 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

“Це блеф, це нереальна історія. Я ніколи не сприймав Росію як країну, яка може використовувати ядерну зброю в суперечці з іншими країнами, такими як США. І тому є одне дуже просте пояснення. Зверніть увагу на комплекси протиповітряної оборони “Петріот”, які знищують практично всю номенклатуру російських ракет. Російські С-400 програють у цьому відношенні”, — пояснив він.

У РФ прекрасно усвідомлюють, що не зможуть відбити удар у відповідь, упевнений експерт.

“Якщо Російська Федерація запустить ракети з ядерною зброєю по США або по Північноатлантичному альянсу, система протиповітряної оборони ефективно відіб’є цю загрозу. Яка ймовірність, що удар у відповідь зможе відбити РФ? Гранично низька. Росія демонстративно погрожує всім ядерною зброєю, насправді ж прекрасно розуміючи, що в разі ядерного конфлікту й удару у відповідь у неї просто немає можливості захиститися. Тому за цим словоблуддям стоїть лише словоблуддя”, — розповів він.

Ядерний шантаж — це одна з можливостей стримування, саме тому Росія нібито розмістила ракети в Білорусі.

“Росія і Білорусь удають, що на території Білорусі перебуває ядерна зброя. Вони нібито розширили зону присутності ядерної зброї на одну країну, хоча там не фіксується нічого подібного”, — зазначив Коваленко.

Він наголосив, що з часів Карибської кризи технології зробили крок уперед і використання наративів тих часів неактуальне.

“Карибська криза — це середина минулого століття, а за той період технології далеко зробили крок уперед. І підлітний час був дуже важливим до того, як система безпеки протиракетної оборони США не була доведена до рівня реакції — фактично рахунок іде не на хвилини, а на секунди. Тому якщо порівнювати з минулим 100-річчям, то, звісно, технології у США зробили крок вперед, а Росія настільки відстала, що продовжує рахувати підлітний час”, — резюмував експерт.

Читайте також: Новий виток ескалації: як РФ погрожує ударами по містах Європи у відповідь на ракети США в Німеччині

Прямий ефір