Війна на виснаження серйозно б’є по російській економіці — розбір експерта

Ілюстративне фото: minfin.com.ua

Війна на виснаження все більше б’є по російській економіці, що виражається не тільки в скороченні асортименту товарів, але й у транспортних труднощах та зростанні фінансових проблем у громадян країни-агресора. Про це сьогодні, 30 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський.

“У Росії продовжується скорочення асортименту товарів за ціновими категоріями та групами, починаючи від ліків і закінчуючи товарами широкого споживання. Хоча полиці поки що не порожні, проте проблема існує. У цьому сенсі справді спостерігається певне погіршення”, — сказав він.

Експерт зазначив, що санкції створили проблему, пов’язану не лише з асортиментів товарів у магазинах, але й із транспортом, особливо — авіаційними перевезеннями.

“Для Росії з урахуванням її географічних масштабів авіаційні перевезення є важливим транспортним сектором. Ці проблеми пов’язані із санкціями, і, звичайно, є складнощі також у залізничному транспорті. Вжито, наприклад, заходів щодо підвищення вартості квитків та багато іншого”, — наголосив Бураковський.

За його словами, російський уряд намагається перекласти тягар економічних проблем через обмеження санкцій безпосередньо на плечі своїх громадян.

“Знову ж таки, існують проблеми у експортних виробництв, які, наприклад, хотіли б продовжувати постачання нафти та газу на зовнішній ринок, але не можуть робити це у великих обсягах. Для росіян це означає, що держава намагатиметься допомогти цим компаніям за рахунок бюджету та інших джерел”, — каже експерт.

Бураковський наголосив, що держава вилучатиме кошти з усіх можливих джерел, які могли б бути спрямовані на соціальні потреби.

“Тому з погляду економіки війна є абсолютно нелогічною дією. Чим довше продовжуються воєнні дії, тим ясніше стає, що ця фаза війни — на виснаження ресурсів — все більше б’є по економіці Росії”, — підсумував Ігор Бураковський.

Читайте такожГлибока економічна рецесія в Росії фактично неминуча — аналіз Несходовського

Нагадаємо, кремлівські пропагандисти наполегливо намагаються переконати росіян у тому, що економіка РФ сильна як ніколи, і міжнародні санкції ніяк на неї не вплинули. Насправді ж, за оцінками агентства Bloomberg, для фінансування війни Кремль уже задіяв ліквідні активи російського національного Фонду добробуту. Сам фонд від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну скоротився вдвічі.

Прямий ефір