Вибори у Венесуелі — це спроба легітимізувати нинішній режим Мадуро, — Чаленко

Ігор Чаленко. Фото: Facebook

У Венесуелі спалахнули протести через переобрання авторитарного президента Ніколаса Мадуро на третій термін. Виборні органи заявили, що він нібито набрав 51% голосів і має продовжити правління, яке триває понад 20 років. Опозиція країни назвала результати виборів сфальсифікованими. Якщо протести в країні будуть придушені, режим Мадуро продовжить правління, що призведе до репресій усередині країни та погіршення соціально-економічної ситуації через санкції. Про це сьогодні, 30 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

“Ми бачимо, куди далі рухатиметься Каракас, цілком очевидно, це подальше зближення позицій з тією ж Російською Федерацією. Очевидно, що ось цей клуб автократій стає дедалі консолідованішим, і вони розуміють, що демократія сьогодні є прямою загрозою їхній владі та їхньому контролю. Вибори за найкращими російськими традиціями у Венесуелі — це просто спроба легітимізувати нинішній режим Мадуро”, — розповів він.

Цікавим залишається факт, що опозиція Венесуели не закликала суспільство до протестів, зазначив експерт.

“Венесуела не була близькою до демократії. Мадуро спробував стати наступником режиму Уго Чавеса і не приніс нічого нового Венесуелі. Виборці, бачачи чергову несправедливість, просто не хочуть черговий термін жити за нинішнього режиму”, — сказав він.

У Сполучених Штатах Америки сумніваються в підсумках голосування, які оголосили Мадуро переможцем президентських перегонів, і зажадали публікації докладного підрахунку голосів, а також заявили, що в іншому разі Білий дім залишає відкритою можливість нових санкцій проти Венесуели.

“Будь-які посилення з боку Вашингтона можуть спровокувати серйозні наслідки як до людей, які оточують Мадуро, так і призвести до ускладнень соціально-економічної ситуації, оскільки країна вкрай бідна. І будь-які санкції влада Венесуели намагається перекидати на жителів. Санкційне посилення буде залучено в будь-якому разі”, — наголосив Чаленко.

Він упевнений, що якщо режим Мадуро зможе встояти, то на країну чекає хвиля репресій і погіршення соціально-економічного стану.

“Якщо режим Мадуро зможе закрити рота протестувальникам, то почнеться нова хвиля гонінь. Мадуро шукатиме тих, на кого можна повісити нинішню ситуацію. Відповідно, ми побачимо посилення, закручування гайок, і це викличе серйозну реакцію з боку цивілізованого світу. Водночас ми побачимо мовчання того ж Китаю, який у такий спосіб робитиме послугу Мадуро і тим самим посилюватиме свій же вплив уже в межах Південної Америки”, — резюмував політолог.

Читайте також: У Венесуелі спалахнули протести після переобрання Ніколаса Мадуро президентом

Прямий ефір