Коли Україна стане членом ЄС — відповідь віцепрем’єрки з євроінтеграції Стефанішиної

Ольга Стефанішина. Фото: uatv.ua

Війна, що триває, не буде перешкодою євроінтеграційному процесу України. Після завершення переговорів країна може стати членом ЄС “досить швидко”. Про це в проєкті “Високий кабінет” телеканалу FREEДОМ заявила віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

Гадаю, що весь світ зрозумів, що в Україні зараз немає нічого послідовного, все відбувається паралельно. Ми паралельно рухаємося до Європейського Союзу, ми впроваджуємо реформи, ми також паралельно зміцнюємо нашу систему протиповітряної та протиракетної оборони, захищаємо свою країну. Усі ці процеси відбуваються паралельно“, — зазначила вона.

Стефанішина звернула увагу, що коли десять років тому, 21 березня 2014 року, Україна підписувала Угоду про асоціацію з ЄС, то Крим уже був окупований Росією, і починалася окупація на деяких територіях Донецької та Луганської областей.

“Але Угода про асоціацію була підписана. І вона не містить жодних застережень щодо території України. Навпаки, позначено повагу і прийняття суверенітету і територіальної цілісності України. Угода про асоціацію діє точно так само в Криму, як у Донецьку і в Луганську. І в момент, коли відбудеться деокупація територій, жодних перехідних періодів не буде”, — пояснила вона.

“Тому це базова точка відліку для нас у момент, коли ми наблизимося до завершення переговорів. А також ми будемо оцінювати військову ситуацію, поствоєнну ситуацію. Ми будемо оцінювати, де ми перебуваємо, і з цього будемо формувати вже якісь фінальні домовленості. На даному етапі це не є предметом дискусії та не визначає якісь часові межі для переговорів”, — додала віцепрем’єр-міністерка.

Стефанішина впевнена, що після завершення переговорів Україна зможе стати повноправним членом ЄС “досить швидко”.

“Тому що Україна не є новачком на європейському ринку. Україна до початку повномасштабної війни входила в топ-20 імпортерів, гравців на європейському ринку. У нас на сьогодні є і торгова лібералізація, і транспортна лібералізація, митна, безвізовий режим. На території ЄС зараз перебуває трохи понад 4 млн громадян України, українці отримали право зокрема перебувати на європейському ринку праці”, — перелічила вона.

Але багато що залежить не тільки від України.

Багато залежить від Єврокомісії, тому що розширення ЄС — це вісім країн, це не тільки Україна. І Україна рухається разом із Молдовою. Це означає, що Європейська комісія має попрацювати над тим, щоб її можливості були достатньо великі, щоб цей масив країн приєднати до Європейського Союзу і провести переговори“, — пояснила Стефанішина.

Вона повідомила, що тільки на цьому етапі до переговорів з Україною щодо членства залучено близько тисячі співробітників Єврокомісії.

“І щоб рухатися оперативно, ця кількість людей має постійно активно працювати. Тому тут складно говорити про якісь терміни”, — сказала спікерка.

Ба більше, 27 членів Європейського Союзу мають дати згоду на умови, які Україна запропонує за результатами переговорів.

“Що стосується української сторони, ми готуємо вже пакет пропозицій, як можна максимально оптимізувати цей календар. Український парламент, український уряд сформував необхідний ресурс, щоб якісно, фахово і швидко провести переговори та виконати свої зобов’язання”, — резюмувала Ольга Стефанішина.

Повна версія інтерв’ю: Проєкт “Високий кабінет”: велике інтерв’ю з віцепрем’єр-міністром Ольгою Стефанішиною

Нагадаємо, Європейський Союз налічує 27 держав-членів. Наразі, крім України, ще 8 країн мають статус держав-кандидатів у члени ЄС: Албанія, Боснія і Герцеговина, Грузія, Молдова, Північна Македонія, Сербія, Туреччина і Чорногорія.

25 червня стартували офіційні переговори з Європейським Союзом про членство України.

Читайте також: “Це дуже потужний процес”: про старт перемовин про членство України в ЄС розповіла Стефанішина

Прямий ефір