Науковці провідних університетів світу закликали прийняти Україну до НАТО: на важливі аспекти звернув увагу Петренко

Ігор Петренко. Скріншот: uatv.ua

Заклик науковців провідних університетів світу прийняти Україну до НАТО має велике значення. Вони звертають увагу на те, що якщо Захід хоче зупинити війну Росії проти України, то має бути більш рішучим і сильним. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог Ігор Петренко.

За його словами, існує дві концепції.

“Перша концепція полягає в тому, щоб розглядати в Російській Федерації певного гравця, якого, попри те, що він робить зараз, можна використати в певних цілях, і, відповідно, потрібно застосовувати до нього так званий підхід зі стримування ескалації, який передбачає якраз те, щоб робити певні кроки, які б спонукали Кремль до певної дії, не переходячи за певну лінію”, — сказав Петренко.

Він зауважив, що зараз з боку США превалює саме цей підхід: Америка допомагає Україні, але робить це не поспішаючи.

“Другий підхід полягає в тому, щоб бути більш впевненими та сильними, тобто на силу відповідати силою. Відповідно, потрібно не намагатися керувати ескалацією, а потрібно показати всю міць і силу, потрібно показати єдність, потрібно показати рішучість, упевненість. І саме це має стримати Путіна і, відповідно, Російську Федерацію. Науковці провідних університетів світу намагаються звернути увагу якраз на другу концепцію. Якщо Захід справді хоче зупинити війну в Україні, якщо Захід справді хоче втримати свої лідерські позиції, значить, він має бути й рішучим, і сильним. А це означає, що Україні потрібно надати все необхідне, зняти всі ліміти, заборони тощо. Це стосується і сфери санкційного тиску, і поставок озброєння, і всіх тих заборон, які існують для України щодо використання західної зброї. І це буде те, що дійсно може втримати світовий порядок від того колапсу, в який він поступово заходить”, — пояснив політолог.

Він додав, що це якраз та позиція, яку постійно відстоює українська влада.

Нагадаємо, науковці провідних університетів світу закликали прийняти Україну до НАТО. Вони написали відкритого листа до Альянсу, в якому обґрунтували доцільність вступу країни.

Прямий ефір