Слідів убивства українських військовополонених в Оленівці практично не залишилося — розбір правозахисника

Олександр Павліченко. Скріншот: uatv.ua

Два роки минуло з того дня, коли в Оленівці Донецької області загинули 57 українських військовополонених, яких утримувала РФ. Поранення дістали близько 150 українців. Тоді Росія не допустила на територію колонії представників міжнародних організацій для проведення розслідування, а зараз слідів на місці трагедії практично немає. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав правозахисник, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

За його словами, одразу після трагедії було сформовано спеціальну групу, яка мала по гарячих слідах зібрати інформацію про злочин і встановити факти.

“На сьогодні слідів уже практично немає. І сенсу в створенні такої комісії теж немає на сьогоднішній день. Крім того, Росія не допускає незалежних моніторингів на свою територію. І, власне, жодних нових сигналів з боку Росії, що вона готова хоча б надати можливість відвідати місце злочину і зібрати якусь інформацію щодо цього злочину, немає”, — заявив Павліченко.

Він вважає, що розслідування можна проводити тільки за тими матеріалами, які є у слідства, а також на підставі опитувань тих, хто на момент вибуху перебував на території колонії.

“Це один із наймасовіших злочинів, пов’язаних із фактично вбивством військовополонених на території, яка має бути під захистом Третьої Женевської конвенції, що гарантує права військовополонених”, — зауважив правозахисник.

Таке ставлення до дотримання міжнародного права, на думку Павліченка, зумовлене тим, що це договірне право, і кожна сторона вирішує, наскільки може його дотримуватися.

“Це такий, скажімо, консенсусний підхід, коли одна зі сторін може більше дотримуватися стандартних норм міжнародного гуманітарного права, а друга — взагалі на них не звертати уваги. Що і відбувається в цій війні, розв’язаній у широкому масштабі 24 лютого 2002 року. І жодного покарання і санкцій за недотримання норм міжнародного гуманітарного права не настає”, — додав він.

Читайте також: Україна вимагає, щоб місія ООН якомога швидше відновила свою роботу, — Лубінець про розслідування трагедії в Оленівці

Нагадаємо, Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора повідомили про підозру у вбивстві українських військовополонених, утримуваних у колонії в селищі Оленівка на Донеччині, керівникам так званої “Волноваської колонії ДНР” Сергію Євсюкову та Дмитру Нейолову.

Прямий ефір