Франція захищає Олімпіаду від терактів та диверсій — хроніка перших днів (ВІДЕО)

Олімпіада-2024. Фото: olympics.com

Диверсії на залізниці, затримання ісламістів, кібертаки, виявлення російських диверсантів та отруєні листи — за таких умов триває Олімпіада в Парижі. Минулої неділі за підозрою у спробі здійснити диверсію на залізниці затримали імовірно ультралівого активіста. За даними правоохоронців, у затриманого були “ключі доступу до технічних приміщень залізничної компанії”, кліщі та набір відмичок, а також політична література, повідомляє FREEДОМ.

Затримання підозрюваного у спробі здійснити диверсію на об’єкті залізничної компанії підтвердив міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен. Він наголосив, що стиль роботи диверсантів на території Франції має ознаки методів лівих екстремістів.

“Це традиційні методи вкрай лівих, і в ході встановлення причетних осіб деякі люди можуть виявитися пов’язаними з цими рухами, але я почекаю, доки не надійдуть усі елементи розслідування”, — зазначив Жеральд Дарманен в ефірі телеканалу France 2.

Зараз французькі служби безпеки приділяють дедалі більше уваги вкрай лівим чи анархістським організаціям. А у багатьох диверсіях бачать російський слід. Чи пов’язаний затриманий на півночі Франції з актами саботажу, які паралізували французьку залізничну мережу минулої п’ятниці, поки що невідомо.

Нагадаємо, низка диверсій була здійснена на залізниці вранці 26 липня, в день відкриття Олімпіади в Парижі. Через кілька підпалів та інше втручання у роботу залізниці було серйозно порушено роботу трьох ліній швидкісних поїздів. До понеділка влада прозвітувала про відновлення руху в усіх напрямках.

“Як показує практика, росіяни найбільше зацікавлені у протидії постачанню зброї Україні. Тому їх насамперед цікавить залізнична інфраструктура, інфраструктура морських перевезень, авіація, в межах чого вони знову-таки використовують кібертаки. Це численна військова інфраструктура, і ми пам’ятаємо диверсії на військових підприємствах Німеччини. І просто не варто забувати, що росіяни мають багатий досвід тероризму, у прямому розумінні цього слова, зі здійсненням масових терактів”, — коментує політолог, доктор політичних наук Петро Олещук.

Для посилення безпеки в мережі швидкісних поїздів завдовжки 28 тис. км було задіяно 50 безпілотників, 250 агентів з безпеки на залізниці та 1 000 ремонтників, повідомляє Міністерство внутрішніх справ. Безпеку Олімпійських ігор забезпечують 45 тис. поліцейських, близько 10 тис. військових, а також співробітники спецслужб.

Однак одними лише диверсіями на залізниці не обійшлося. На ім’я французького міністра внутрішніх справ у сортувальний центр було надіслано листа з порошком, який, за попередніми дослідженнями, містив збудники чуми.

“Поліцію було викликано, оскільки немаркований конверт викликав підозри у робітників. Усередині виявили чорний порошок та лист, що містить расистські висловлювання. Попередні тести, проведені поліцейським підрозділом, який займається хімічними, біологічними, ядерними, радіологічними та вибуховими речовинами, виявили незначну позитивну реакцію на чуму”, — пише видання Le Figaro.

Пізніше у понеділок стало відомо про серію диверсій на телекомунікаційних об’єктах у різних регіонах Франції. Пошкоджено кабельні телефонні лінії.

“Фактично Росія розпочала гібридну агресію проти країн НАТО. Питання навіть не в зриві, питання про те, щоб дестабілізувати ситуацію, нагнітати громадськість. Звичайно, що саме Росія є головним ворогом порядку в Європі. Сподіваюся, що європейці це розуміють”, — сказав політолог, доктор політичних наук Петро Олещук.

Про підготовку терактів під час проведення Олімпійських ігор говорив ще у квітні президент Франції Еммануель Макрон. Він заявив, що не сумнівається: Росія намагатиметься зірвати Олімпіаду. У зв’язку з цим французькі служби безпеки відхилили понад 4 тис. заявок на акредитацію на Олімпіаду 2024 року в Парижі, зокрема росіян та білорусів, через побоювання шпигунства та кібератак.

Читайте також: Шпигуни з Росії та Білорусі намагаються потрапити на Олімпіаду-2024 — передстартовий огляд (ВІДЕО)

Нагадаємо, перед відкриттям Олімпіади Франція посилила безпекові заходи. Ігри розпочалися 26 липня і триватимуть до 11 серпня.

Прямий ефір