Єврокомісія вивчить питання спрощення правил в’їзду в Угорщину для певних груп росіян та білорусів

Прапори ЄС та Угорщини. Фото: gettyimages.com

Європейська комісія вивчить питання спрощення правил в’їзду в Угорщину для певних груп громадян Росії та Білорусі, яке ввела в дію угорська влада. Про це сьогодні, 30 липня, на брифінгу в Брюсселі заявила представниця Єврокомісії з питань внутрішніх справ, міграції та внутрішньої безпеки Анітта Гіппер, повідомляє кореспондент телеканалу FREEДОМ у Європі.

“Комісія зв’яжеться з угорською владою з цього питання, щоб уточнити сферу дії цієї схеми, й чи підпадає вона під дію правил ЄС. Як вам добре відомо, зокрема й завдяки нашій позиції в усій нашій політиці, Росія являє собою загрозу безпеці ЄС, і, отже, всі інструменти на рівні Союзу, на рівні держав-членів повинні забезпечувати безпеку Союзу, а також враховувати безпеку Шенгенської зони загалом”, — сказала вона.

Гіппер наголосила, що Угорщина також зобов’язана постійно перевіряти дотримання всіх умов в’їзду, передбачених шостою статтею Шенгенського прикордонного кодексу, що застосовується до громадян третіх країн.

“І це включає в себе не тільки наявність візи або чинної посвідки на проживання, а також відсутність сповіщення в Шенгенській інформаційній системі про відмову у в’їзді”, — сказала представниця Єврокомісії у внутрішніх справах, міграції та внутрішньої безпеки.

Видання Financial Times пише, що Манфред Вебер — голова Європейської народної партії, чия група найчисельніша в Європейському парламенті, заявив, що рішення Угорщини дасть змогу “неперевіреним росіянам” безперешкодно пересуватися територією ЄС, й це викликає серйозне занепокоєння у сфері національної безпеки. Вебер також звернувся до президента Європейської Ради Шарля Мішеля, щоб порушити це питання на черговій зустрічі лідерів країн-членів Європейського Союзу в жовтні.

Читайте також: Після заяв Орбана в МЗС Польщі запропонували Угорщині вийти з ЄС і НАТО

Нагадаємо, влада Угорщини розширила дію програми “Національна карта” на громадян Росії та Білорусі. Ця програма спрощує в’їзд до Угорщини, дає змогу там працювати й запрошувати членів сім’ї. Будапешт реалізує проєкт “Пакш-2” разом із російським “Росатомом” із запуску нових енергоблоків на однойменній атомній електростанції.

Прямий ефір