Росія не може навіть відновити виробництво важливих комплектуючих: як боротися з нетехнологічною країною, розповів експерт

Анатолій Храпчинський. Скріншот: uatv.ua

Росія не є технологічною країною, важливо позбавити її можливості отримання інформації, пов’язаної з інтелектуальною власністю. Про це сьогодні, 30 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт у сфері авіації, заступник генерального директора компанії з виробництва засобів радіоелектронної боротьби Анатолій Храпчинський.

“Росія насправді не технологічна країна. Путін показував випуск трьох нових Ту-160. На одному з них він зробив пів годинний політ. У квітні цього року цей літак під час зльоту вибухнув, тому що у нього загорівся один із двигунів, пішла технічна проблема. У принципі, це не перший Ту-160, який Росія втрачає через технічні проблеми”, — розповів він.

Експерт зазначив, що в Радянському Союзі виробництво цих літаків було поставлено на конвеєр, але зараз Росія не може його відновити.

“Один із літаків, який був випущений свого часу з тієї балки, яка залишалася в Радянському Союзі, розірвався в небі через її неякісне зварювання. І зараз ми бачимо вже розслідування, яке було проведено, що двигуни, які були на цьому літаку, вони були не відремонтовані, а деякі деталі, ці агрегати двигуна, були замінені з інших двигунів. Тобто ми говоримо вже про авіаційний канібалізм. У принципі, держава, яка має хорошу інженерну складову, могла б виробити потрібні компоненти. Як бачимо, вони змінюють із того, що є”, — сказав Храпчинський.

Він підкреслив, що багато чого з того, що є у РФ, було вкрадено у західних країн.

“І наше головне завдання — це позбавити можливості отримання інформації з інтелектуальною власністю. Це йдеться про те, що потрібно бити по заводах, по цехах, де зберігається робоча документація, де є, припустімо, складальні карти, де є все, що може допомогти в тому, щоб втратити можливість виробляти надалі будь-яке озброєння”, — сказав Храпчинський.

Експерт також навів приклад такого успішного удару.

“Припустімо, згадаймо удар по Ахтубінську, коли було знищено Су-157. Ахтубінськ — це аеродром, на якому проводяться випробування нових видів бойового озброєння. І тут слід сказати, що, найімовірніше, що Су-157, можливо, випробовував нову ракету Х-69 з більш далеким радіусом дії, яку було знищено”, — сказав він.

Читайте також: Неякісні комплектуючі призвели до втрати низки літаків Іл-76 у Росії — що відомо (ВІДЕО)

Нагадаємо, західні аналітики прогнозують виснаження російської армії до 2025 року через колосальні втрати радянської зброї й падіння виробництва військово-промислового комплексу (ВПК). І це попри допомогу Китаю, КНДР, Ірану та Білорусі.

Прямий ефір