Що залишилося від військово-морської “потуги” Росії — “парадний” огляд (ВІДЕО)

Військово-морський парад у Петербурзі. Скріншот: "Первый канал"

Головний військово-морський парад на честь Дня військово-морського флоту (ВМФ) Росії цього року став найскромнішим за всю історію. Вперше за вісім років скасували морську частину огляду в Кронштадті, тому головна урочистість Путіна проходила у Санкт-Петербурзі. У параді взяли участь лише 25 суден. А ще рік тому до нього були залучені 45 одиниць військово-морської техніки. Одна з причин поріділих лав російського ВМФ — успішні удари Збройних сил України, повідомляє FREEДОМ.

На параді не було жодного з кораблів, про ліквідацію чи пошкодження яких заявляло раніше командування ЗСУ. В урочистостях у Санкт-Петербурзі брали участь лише два кораблі Чорноморського флоту РФ. Йдеться про корвет “Меркурій” — він із цього року виконує завдання на російській базі у сирійському Тартусі та фрегат “Адмірал Григорович”. У Севастополі морський парад не проводиться з 2022 року, а цього року скасовано й парад у Кронштадті.

“Для мене, щиро кажучи, дивно, що росіяни відмовилися проводити парад у Кронштадті. Він був не таким масовим, але на ньому проходили великі кораблі. Можливо це пов’язано з тим, що їх просто немає. Інша можлива причина — економічна складова. Вона [економіка РФ] вже фактично видихається”, — прокоментував капітан 1-го рангу запасу, заступник начальника штабу Військово-морських сил ЗСУ (2004-2020 рр.) Андрій Риженко.

У параді брали участь 20 надводних кораблів і катерів, один підводний човен, чотири вітрильні судна. Для порівняння, у 2023 році у головному військово-морському параді на честь Дня військово-морського флоту в Санкт-Петербурзі та Кронштадті брали участь 45 кораблів. Понад 40 кораблів брали участь у параді 2022 року. А роком раніше — понад 50.

За даними Генштабу ЗСУ, за час повномасштабної російської агресії проти України Сили оборони вразили 28 російських кораблів і катерів, а також один підводний човен.

“На жаль для нас, не організували вони парад у Севастополі традиційний. Ми дуже хотіли б, щоб він пройшов, ми б тоді змогли до нього долучитися. Щоправда, це були б дрони. Картинка була б, як кажуть у Росії, “закачаешься”, — сказав речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук.

Росія використала святкування Дня ВМФ, щоб показати, що, мовляв, успішно будує коаліцію держав, які виступають проти Заходу. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW). Аналітики вказують, що у параді 28 липня взяли участь кораблі ВМС Китаю, Алжиру та Індії. А представники 31 держави, зокрема Азербайджану, Венесуели, В’єтнаму, Куби, Лівії, Сирії, брали участь у заходах у Санкт-Петербурзі. Після параду Путін зустрівся із іноземними військово-морськими делегаціями.

“Ми не побачили на цьому параді кораблів цивілізованих країн — тих, що підтримують Україну. Ми можемо говорити про те, що на такі заходи запрошуються ті країни, які якби так чи інакше не підтримували політику чинної влади, диктатора, напевно, не брали б участі. Світ певною мірою розділився щодо факту російської агресії”, — прокоментував Дмитро Плетенчук.

З початку широкомасштабної війни українським військовим вдалося пошкодити або знищити цілу низку кораблів Чорноморського флоту, що базувався в анексованому Криму. Серед них — флагман російського флоту крейсер “Москва”, найновіший корвет “Сергій Котов”, великі десантні кораблі “Саратов”, “Новочеркаськ”, “Цезар Куніков”, кілька десантних та сторожових катерів.

Сьогодні Росія вивела з окупованого нею Криму більшу частину свого Чорноморського флоту. Але деякі судна все ще залишаються у портах півострова. Йдеться про кораблі, на яких немає озброєння для ведення бойових дій. Їх не відводять до Новоросійська, бо там для них просто немає місця.

Читайте також: Втратили в шику і лиску: завдяки ЗСУ парад у день ВМФ РФ був найскромнішим в історії

Нагадаємо, 28 липня в Санкт-Петербурзі відбувся військово-морський парад, але цьогоріч його етапи сплановані тільки в акваторії річки Нева і на Сенатській площі, морська складова на Кронштадтському рейді виключена “з міркувань безпеки”.

Читайте також: На військово-морський парад у Санкт-Петербург прийшов китайський корабель

Прямий ефір