З військового погляду подальший наступ РФ зараз не має сенсу, — експерт

Ілюстративне фото: Facebook/Генштаб ЗСУ

Подальший наступ російської армії в Україні не має сенсу з військової точки зору і може негативно вплинути на російське угруповання. Проте Кремль із політичних міркувань продовжує кидати підрозділи у бій. Тому дуже важко передбачити, як розвиватиметься військова кампанія осені 2024 року. Про це в ефірі FREEДОМ сказав військовий експерт, учасник миротворчих місій у Косово та Іраку Сергій Грабський.

Він наголосив: говорити про те, що російський наступ зупинився чи ось-ось зупиниться, не можна. У той самий час очевидно, що він не досяг цілей.

“Оперативних цілей він не досяг, тому що оперативна мета розташована на глибині 60-80 км від лінії фронту, з якої такий наступ починався… Але російська армія ще досить сильна для того, щоб продовжувати в тому темпі, в якому вона здійснює ці наступальні дії, свої атаки на досить обмежених ділянках фронту Хоча вона час від часу намагається промацати готовність та здатність української оборони до опору та стійкість наших військ [на інших ділянках фронту]. Тому ми можемо акуратно припустити, що на даному етапі не йдеться про якийсь оперативний успіх російської армії, але за інерцією вони ще продовжуватимуть певний час наступальну операцію”, — зазначив гість ефіру.

Як підкреслює Грабський, її подальший хід не можна оцінювати, виходячи з об’єктивних показників та характеристик операцій, “не цілком усвідомлюючи, що на думці у кремлівських вождів”.

“З військової точки зору подальший наступ [армії РФ] зараз не має сенсу, і він може негативно вплинути на російське угруповання. Але, з іншого боку, слідуючи політичній волі, якщо можна сказати, політичним “хотілкам” кремлівського режиму, вони продовжують кидати у бій свої підрозділи, свої частини, не особливо переймаючись тим, що буде далі. А у війні, у плануванні бойових операцій завжди потрібно ставити питання: а що далі? Як ці операції розвиватимуться? Зараз ми бачимо відчайдушну спробу росіян просуватися хоча б на одному напрямку, де вони, як вони думають, мають успіх. Але це вартує їм дуже великих втрат. І як розвиватиметься військова кампанія осені 2024 року, припустити дуже складно. На що будуть здатні війська, дуже важко уявити”, — сказав Сергій Грабський.

Читайте також: Окупанти у спробах прорвати українську оборону на Курахівському напрямку втратили велику кількість бронетехніки — ситуація на фронті

Нагадаємо, минулої доби втрати російських загарбників склали понад 1 060 осіб. Також українські воїни знешкодили 25 танків, 38 бойових броньованих машин, 46 артилерійських систем, одну реактивну систему залпового вогню, 27 безпілотних літальних апаратів оперативно-тактичного рівня, 53 автомобіля та шість одиниць спеціальної техніки.

Прямий ефір