У Росії знову прорвало велику дамбу — подробиці (ВІДЕО)

Наслідки прориву дамби на Біломорсько-Балтійському каналі. Фото: РИА Новости

Ще одну велику дамбу прорвало в Росії — цього разу в Карелії на Біломорсько-Балтійському каналі. І це стало другою подібною подією в РФ за останній тиждень. Уже відомо, що вода зруйнувала 13 будинків, щонайменше одна людина загинула, повідомляє FREEДОМ.

Режим надзвичайної ситуації введено в Сегежському окрузі Карелії через розмиття дамби.

Вода зруйнувала тимчасову перемичку між 10 й 11 шлюзами Біломорсько-Балтійського каналу. Вона була зведена для реконструкції гідротехнічних споруд. Шлюзове селище, де прописані 11 осіб, змило потоком води.

“За уточненими даними постраждали 10 осіб. Наразі врятовано 7 осіб, зокрема двох дітей. Тривають пошуки ще трьох. Також із селища при одинадцятому шлюзі Біломорсько-Балтійського каналу проведено евакуацію 15 осіб. Це жителі, у яких пошкоджено будинки й транспортні засоби”, — повідомив начальник Центру управління в кризових ситуаціях ГУ МНС Росії по Республіці Карелія Андрій Голуб.

Біломорсько-Балтійський канал ввели в експлуатацію 1933 року. У 2022-му стан частини шлюзів визнали передаварійним. І мали їх реконструювати. На це було виділено майже 2,5 млрд рублів. На облаштування перемички витратили ще 328 млн. Тепер же ліквідовують наслідки прориву дамби.

“До 14 години тут скидання пішло 600 кубів. Власне, це спричинило певні проблеми. Вниз за течією є підтоплення в Біломорському районі. Ось зараз закрили греблю до скидання 400 кубів”, — сказав глава Республіки Карелія Артур Парфенчиков.

26 липня дамбу прорвало на Кіалімському водосховищі в Челябінській області. Цю греблю модернізували 12 років тому. Тепер, за даними МНС, було змито близько 100 метрів греблі. Через швидкий підйом води в регіоні оголосили режим надзвичайної ситуації.

Минулої весни відразу кілька російських регіонів постраждали від повеней. Найбільших збитків стихія завдала місту Орськ Оренбурзької області, де на початку квітня прорвало насипну дамбу, що захищала населений пункт від підйому води в річці Урал. Були затоплені десятки тисяч будинків. Але замість того, щоб вирішувати внутрішні проблеми, влада РФ витрачає мільярди рублів на війну проти України.

Читайте також: РФ назвала свою наступну ціль: чи варто побоюватися обстрілів українських ГЕС і як реагувати на шантаж Кремля

Прямий ефір