Швидше конфіскувати приватні активи, ніж держгроші Росії — деталі від експерта

Ілюстративне фото: gettyimages.com

Конфіскація активів приватних осіб та компаній, які підтримують повномасштабну війну Росії проти України або оминають санкції, може бути виконана швидше, ніж конфіскація державних коштів країни-агресора. Про це сьогодні, 29 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив президент Київської школи економіки, міністр розвитку економіки (2019-2020 рр.) Тимофій Милованов.

“Насправді кошти приватних осіб чи компаній, особливо тих, що беруть участь у війні, підтримують її фінансово чи оминають санкції, набагато легше конфіскувати, ніж державні гроші. Тому їх можуть конфісковувати або заморожувати, і цей процес може відбуватися набагато швидше”, — сказав він.

Експерт зазначив, що заморозка та конфіскація російських активів також є формою санкцій.

“Тому, звичайно, коли ми говоримо про право власності та його недоторканність, і коли Кремль заявляє про це, це виглядає як лукавство та лицемірство. Із самого початку Росія порушила не лише права власності, але й права на життя людей, розпочавши бомбардування України, вторгнувшись із танками та вбиваючи десятки тисяч людей. І через три роки все, що роблять у відповідь, це конфіскація доходів від активів”, — наголосив Милованов.

За його словами, Росія може продовжувати обурюватися і заявляти про несправедливість, але в міжнародному праві конфіскація російських активів розглядається як захід у відповідь.

“Заходи у відповідь дозволені міжнародним правом саме для таких ситуацій. Коли Росія порушує міжнародне право, є інструменти для відповіді. Конфіскація активів — один із таких інструментів, який застосовується як до держави, так і до приватних осіб”, — підсумував Тимофій Милованов.

Читайте також: Відсотки від російських активів з Європи спрямували до України: як це посилить оборону і якою може бути відповідь Кремля

Нагадаємо, як повідомляла пресслужба Ради Європейського Союзу в лютому, близько 260 млрд євро активів Центрального банку Росії було іммобілізовано у вигляді цінних паперів та коштів у юрисдикціях країн-партнерів G7, ЄС та Австралії, причому понад дві третини з них було іммобілізовано в ЄС.

Прямий ефір