Найближчим часом допомога Україні від заморожених активів Росії значно збільшиться, — Милованов

Ілюстративне фото: gettyimages.com

Західні уряди зазнають тиску з боку виборців, що може вплинути на розподіл російських заморожених активів. Очікується, що у майбутньому буде узгоджено механізми розподілу коштів, і суми допомоги Україні суттєво збільшаться. Про це сьогодні, 29 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив президент Київської школи економіки, міністр розвитку економіки (2019-2020) Тимофій Милованов.

“Дивіться, існує політична гравітація, і західним країнам необхідно підтримувати Україну. Проте їхні виборці запитують: чому ми маємо платити своїми податками, тоді як у країні перебувають російські активи? Якщо існують юридичні механізми для їхньої конфіскації, чому ви цього не робите?”, — сказав він.

Експерт зазначив, що на європейських політиків у цій ситуації чиниться значний тиск з боку їхніх виборців.

“Тому чим більше часу минає, тим жорсткіше діятимуть західні уряди та країни. І якщо зараз [Україні] даватимуть доходи від цих активів, то згодом вони будуть конфісковані”, — наголосив Милованов.

Крім того, він нагадав, що країни “Великої сімки” (G7) домовилися виділити Україні загалом 50 млрд дол. коштом заморожених російських активів. Наразі Україна отримала лише першу частину цієї суми.

“І, відповідно, це питання часу, коли буде узгоджено механізми розподілу всіх 50 мільярдів. Таким чином, найближчим часом суми будуть у десятки разів більшими”, — резюмував Тимофій Милованов.

Читайте також: ЄС переводить на оборону та відновлення України перші 1,5 млрд євро доходів від заморожених активів РФ, — фон дер Ляєн

Нагадаємо, як повідомляла пресслужба Ради Європейського Союзу в лютому, близько 260 млрд євро активів Центрального банку Росії було іммобілізовано у вигляді цінних паперів та коштів у юрисдикціях країн-партнерів G7, ЄС та Австралії, причому понад дві третини з них було іммобілізовано в ЄС.

Прямий ефір