Втратили в шику і лиску: завдяки ЗСУ парад у день ВМФ РФ був найскромнішим в історії

Парад військових кораблів у Санкт-Петербурзі. Фото: gettyimages.com

У Росії цього року головний військово-морський парад на честь дня ВМФ став найскромнішим в історії заходу. Уперше за 8 років скасували морську частину огляду в Кронштадті, тож головне свято Путіна відбувалося в Санкт-Петербурзі. У ньому взяли участь лише 25 суден. А саме: 20 кораблів і катерів, один підводний човен і чотири вітрильних судна. Приміром, торік у параді було задіяно 45 одиниць військово-морської техніки. У Санкт-Петербурзі не було жодного корабля, про знищення або пошкодження яких раніше повідомляли Збройні сили України (ЗСУ), повідомляє FREEДOM.

Так, на параді на честь дня МВФ Росії були всього два кораблі Чорноморського флоту. Йдеться про корвет “Меркурій” — він з цього року виконує завдання на російській базі в сирійському Тартусі, а також фрегат “Адмірал Григорович”.

Як зазначили в Російській службі Бі-Бі-Сі, нині в Росії усічення заходів зазвичай пояснюють міркуваннями безпеки. Але є й інша причина: російський флот зазнав втрат від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Так, за даними Генштабу ЗСУ, з 24 лютого 2022 року українські Сили оборони вразили 28 російських кораблів і катерів, а також один підводний човен.

Через місяць після початку повномасштабного вторгнення в Міністерстві оборони Росії відзвітували, що, мовляв, ВМС України знищено. Але через кілька тижнів українські Сили оборони потопили російський ракетний крейсер “Москва”. З плином часу втрати флоту РФ тільки зростали.

На сьогодні Росія вивела з окупованого нею Криму більшу частину свого Чорноморського флоту. Але деякі судна все ще залишаються в портах півострова. Йдеться про кораблі, на яких немає озброєння для ведення бойових дій. Їх не відводять у Новоросійськ, оскільки там для них просто немає місць.

Читайте також: На військово-морський парад у Санкт-Петербург прийшов китайський корабель

Нагадаємо, 28 липня в Санкт-Петербурзі відбувся військово-морський парад, але цьогоріч його етапи сплановані тільки в акваторії річки Неви і на Сенатській площі, морська складова на Кронштадтському рейді виключена “з міркувань безпеки”.

Прямий ефір