С-400, С-300 та ПЗРК: як російська ППО вплине на використання F-16 на фронті, розповів Криволап

Винищувач F-16. Фото: lockheedmartin.com

Літаки F-16 зміцнять протиповітряну оборону України та дозволять ефективно вражати наземні цілі РФ. Проте їхні можливості на лінії фронту обмежені. Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський в інтерв’ю The Guardian пояснив, що ці літаки мають триматися на відстані 40 км і більше від лінії фронту через ризик бути збитими. Цю тему сьогодні, 29 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ прокоментував авіаційний експерт Костянтин Криволап.

“Мається на увазі, що вздовж лінії фронту можуть бути розташовані російські комплекси С-300 та С-400, “Буки” та інші, загалом вся система ППО. І розрахунковим методом дійшли висновку, що краще не наближатися до лінії фронту ближче ніж на 40 км, щоб встигнути зреагувати”, — сказав він.

Авіаційний експерт наголосив, що російська система ППО працює в повному обсязі та в штатному режимі.

“Що вони мають? І ПЗРК (переносний зенітно-ракетний комплекс), і ППО ближнього радіусу дії, середнього радіусу дії та далекого. Тому 40 км — це абсолютно безпечна відстань для F-16”, — наголосив Криволап.

На його думку, перш ніж F-16 зможуть ефективно діяти на лінії фронту, необхідно провести ретельне відпрацювання взаємодії між пілотами, технічним персоналом та операторами ППО.

“Це досить непростий та затяжний процес. Проблема полягає у механізмах, й у взаємодії для людей. Важливо відпрацювати координацію між людьми та системами, зокрема із системами ППО на землі, які забезпечують захист F-16, що наближається до лінії фронту. Налагодити цю взаємодію вкрай необхідно”, — підсумував Костянтин Криволап.

Читайте також: П’ять бригад F-16 — мінімум для ефективної роботи ВПС України, — Долінце

Раніше військово-політичний оглядач групи “Інформаційний опір” Олександр Коваленко заявив, що американські винищувачі F-16 будуть використовуватись для виконання точкових бойових завдань та продемонструють свою ефективність. Ці літаки допоможуть досягти повітряної переваги та перевершити авіацію супротивника.

Прямий ефір