Україна системно підходить до роботи над планом дій для досягнення миру — деталі від політолога

Ілюстрація: dw.com

Україна системно підходить до роботи над планом дій для досягнення миру в країні, який має бути готовий до кінця листопада. Про це сьогодні, 29 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав політолог-міжнародник, директор Центру суспільних досліджень “Український меридіан” Дмитро Левусь.

Він нагадав, що цей мирний план базується на українській формулі миру.

“Україна системно підходить до цього питання. Тобто і Саміт миру не сам собою виник, а йому передували півтора року роботи. Сама по собі формула миру опрацьована на основі міжнародного права й принципів Організації Об’єднаних Націй, що і відрізняє її від інших так званих мирних планів, які є, які насправді не мають такого базису та не мають такої великої роботи, яка з ними вже відбулася”, — сказав політолог.

Левусь наголосив, що Україна робить усе можливе, щоб залучити до участі в цьому мирному процесі якомога більше країн, щоб можна було говорити про формування міжнародної системи безпеки.

“Через це зробили все, що можливо, щоб брала участь Китайська Народна Республіка тоді. І зараз візит міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, під час якого міністр розповів про те, що таке український план, українська формула миру, про результати саміту, тому що Китайська Народна Республіка сумнівалася-сумнівалася та не поїхала, і, загалом, поставила себе в незручне становище. Якщо вона себе вважає голосом глобального Півдня, то там глобальний Південь був представлений дуже широко. Знову ж таки, і активність з Індією”, — сказав він.

Політолог зазначив, що і КНР, і Індія співпрацюють з Росією, і з ними потрібно працювати та спілкуватися на шляху формування мирного плану.

“Тим більше, що, як ми бачили, говорити навіть й жорстко, й говорити правду — це абсолютно логічно. Коли президент Володимир Зеленський абсолютно чітко оцінив поїздку прем’єр-міністра Індії Моді до Путіна, у якого руки обагрені кров’ю, то була, скажімо так, різка реакція індійської сторони. Але насправді Україна показала свою принциповість та свою позицію. І як ми бачимо, що реальна дипломатія все одно йде до того, що і можливий візит прем’єр-міністра Індії в Україну”, — сказав Левусь.

Читайте також: Нью-Делі позиціонує себе як лідер та голос глобального Півдня: про можливий візит Моді до Києва висловилася політологиня

Нагадаємо, індійське видання Wion із посиланням на джерела повідомило, що прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді приїде до України 23 серпня.

У день російської атаки на дитячу лікарню “Охматдит” у Києві, 8 липня, Моді відвідував Росію. Візит індійського прем’єра до Москви розкритикував президент України Володимир Зеленський. Він назвав його величезним розчаруванням та ударом по мирних зусиллях. У відповідь на це МЗС Індії викликало українського посла.

Прямий ефір