Військові містечка на західному кордоні РФ з НАТО спорожніли — всі воюють з Україною, — керівник Центру військово-правових досліджень

Мобілізовані солдати армії РФ. Фото: gettyimages.com

Кремль остерігається оголошення загальної мобілізації, оскільки так звана часткова у 2022 році вдарила по рейтингу Путіна як ніщо інше. Однак цю мобілізацію російський диктатор не скасовував, вона триває потай, щоб не розбурхувати громадськість: саме так набирають так званих контрактників. Про це в ефірі FREEДОМ сьогодні, 29 липня, сказав керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

“Як Кремль не намагався, як Путін не намагався, йому не вдається повторити “Вставай, страна огромная”, хоч би як він хотів реконструювати Другу світову війну — не вдається. Далеко не всі реагують на цей заклик, і ми не бачимо жодної хроніки про те, що військкомати Росії штурмують добровольці, які хочуть воювати. Скоріше, навпаки. Як відбувається мобілізація по-тихому? Прийшла повістка, з’явився чоловік у військкомат — йому на стіл кладуть контракт і кажуть: “Підписуй до кінця “СВО”. І все, ти вже контрактник. Таким чином, у Росії мобілізованих начебто й не так багато, але зростає кількість контрактників… Але суть це не змінює. Ці люди мобілізовані. Але вони навіть не хочуть говорити публічно про те, що це мобілізація, а всіляко її приховують, бо бояться, що більше “коктейлів Молотова” може полетіти у військкомати”, — коментує він.

За оцінкою керівника Центру військово-правових досліджень, на загальну мобілізацію Путін не піде. Брехливість російських наративів — “Батьківщина в небезпеці!”, “Всі до зброї!” — очевидна.

“Ось маленький приклад, який демонструє всю брехливість російської пропаганди. Зверніть увагу, як українські дрони могли долітати до аеродрому “Оленья” у Мурманській області. А я можу сказати: якщо звернути увагу на західні кордони Росії, то там немає ППО, на 70% порожні військові містечка, про що фінська розвідка сказала. Чому? Вони всі воюють в Україні. А там НАТО. Якщо послухати Путіна, НАТО веде війну проти Росії. То чому немає військовослужбовців на кордоні з Фінляндією, з Естонією, чому немає ППО, якщо НАТО вам загрожує? Це демонструє фейковість наративів Кремля”, — зазначив Олександр Мусієнко.

Читайте також: У Росії втрати особового складу перевищують можливості набору, — військовий оглядач

Нагадаємо, за повідомленням партизанського руху “Атеш” РФ перекидає танки Т-90М “Прорив” із району Сертолово Ленінградської області до Санкт-Петербурга. В “Атеш” вважають, що російська армія намагається залатати дірки на фронті та перекидає резерви, щоб якнайшвидше направити їх на передову.

Прямий ефір