Китай домагатиметься впорядкування логістичних ланцюжків для отримання українського зерна, — співголова Українсько-китайської ділової ради

Відвантаження зерна на судно. Ілюстративне фото: censor.net

Китай зацікавлений в українському зерні, тому домагатиметься впорядкування логістичних ланцюжків. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив надзвичайний і повноважний посол України в Китайській Народній Республіці (КНР) (1999-2001 рр.), співголова Українсько-китайської ділової ради Ігор Литвин.

“Китаю потрібне українське зерно. На відміну від зерна російського, Китай віддає перевагу все-таки українському зерну, принаймні на даному етапі. І тому йдеться про те, що Китай готовий та дуже сильно домагатиметься впорядкування логістичних ланцюжків, маючи на увазі насамперед використання китайського торгового флоту для того, щоб вантажитися в Україні, в Одеському регіоні. І про це я знаю абсолютно точно та достеменно”, — сказав він.

Литвин зазначив, що на тлі російських атак китайці дійшли висновку, що краще використовувати ті логістичні шляхи, які пропонує Україна, зокрема й з морських портів в Одеському регіоні, використовуючи можливості китайських великих шипінгових компаній.

“Одним із головних імпортерів нашого зерна є державна компанія COFCO. Це компанія, яка повинна забезпечувати населення Китаю продовольством та зерном. І через удари військово-морських сил Російської Федерації по наших портах дуже сильно змінилося ставлення до імпорту російського зерна. А українське зерно завжди Китаю подобалося й продовжує подобатися. Тому ми маємо якраз таку ситуацію, яка вигідна і нам, і Китаю”, — наголосив співголова Українсько-китайської ділової ради.

Читайте також: ВМС України забезпечують безпеку судноплавства “зерновим коридором” — подробиці від Плетенчука

Нагадаємо, Україна змусила Чорноморський флот Володимира Путіна піти й допомогла стабілізувати світові ціни на зерно, пише The Telegraph. Як зазначають британські журналісти, чорноморські порти України повернулися до рівня лише на 5% нижчого до початку повномасштабного вторгнення Росії. Нарощувати імпорт українського зерна та підтримувати міжнародну продовольчу безпеку має намір і Китай. Про це заявив глава дипломатії КНР Ван Ї на зустрічі з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою в Гуанчжоу.

Прямий ефір