Угорщина і Словаччина можуть підписати нові контракти: як вирішити нафтове питання, розповів експерт

Ілюстративне фото: stock-maks.com

Щоб і далі отримувати російську нафту, Угорщина і Словаччина можуть підписати нові контракти з компаніями, які не перебувають під санкціями. Або шукати постачання поза Росією. Про це сьогодні, 28 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав експерт у галузі енергетики Геннадій Рябцев.

“І знову ж таки, це не уряд Словаччини забезпечує транзит, це не уряд Словаччини закуповує нафту в “Лукойла”. І не уряд Угорщини закуповує нафту в “Лукойла”. Це роблять приватні компанії, можливо, з якимось певним впливом. Напевно, ці компанії цілком можуть забезпечити поставки з будь-яких інших джерел”, — звернув він увагу.

Рябцев зауважив, що напередодні та в перші місяці війни керівництво словацької компанії, яка закуповує російську нафту, заявляло, що на 69% може диверсифікувати свої поставки й може відмовитися від російської нафти в будь-який момент.

“Але чи змінилося? Чи якось диверсифікація пішла в інший бік? Чи, можливо, там такі знижки, які дають змогу отримувати надприбутки як самій компанії, так і тим, хто її забезпечує?” — задається питаннями експерт.

Він вважає, що угорські та словацькі компанії можуть підписати угоду з постачальниками не з Росії.

Читайте також: Транзит російської нафти в Угорщину і Словаччину через Україну зупинено — розбір (ВІДЕО)

Прямий ефір