Європа закликає Китай відмовитися від підтримки Росії — заяви (ВІДЕО)

Прапор Китаю на тлі міського пейзажу Шанхая. Фото: gettyimages.com

Підтримка Пекіном Москви негативно впливає на відносини Євросоюзу та Китаю, упевнений верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель. У Брюсселі закликали Пекін відмовитися від допомоги країні-агресору та використати свій вплив на Кремль, щоб зупинити розв’язану Росією війну проти України, повідомляє FREEДОМ.

Відносини Євросоюзу та Китаю стали однією з тем обговорення на регіональному форумі Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) у Лаосі. Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель висловив стурбованість китайським експортом великої кількості товарів та предметів подвійного призначення до Росії.

“Основні принципи міжнародного права та Статуту Організації Об’єднаних Націй поставлені на карту в Україні та інших частинах світу. Але зрозумійте мене, українська боротьба є для нас екзистенційною. Я знаю, що російська агресія проти України може здатися далекою від АСЕАН, але її наслідки, чи інфляція, чи зростання цін на продовольство і нафту, також відчуваються населенням, навіть якщо Росія докладає всіх зусиль для поширення дезінформації”, — наголосив Жозеп Боррель.

Він звернувся до китайської влади з проханням використати свій вплив на Кремль, щоб сприяти припиненню війни Росії проти України.

“Китай у минулому демонстрував, що він може або виступати як початковий посередник, або просто бути великою державою, яка приходить наприкінці, щоб укласти угоду і гарантувати її. Але я думаю, що ми також можемо бачити, як Китай об’єднує, наприклад, Бразилію чи інші впливові держави, особливо країни глобального Півдня, які хочуть дипломатичного та мирного врегулювання”, — зазначає професор політології та міжнародних відносин Східно-китайського педагогічного університету Джозеф Грегорі Махоні.

Місяцем раніше віцеканцлер Німеччини Роберт Хабек закликав Китай припинити перенаправляти до Росії європейські товари, які Москва може використати у війні проти України. На зустрічі в Пекіні з головою Держкомітету КНР у справах розвитку та реформ він наголосив: відмова Пекіна від поставок Москві товарів подвійного призначення може сприяти покращенню економічних відносин Китаю та Німеччини.

“У 2023 році торгівля Китаю з Росією зросла більш ніж на 40%, і лише трохи більше половини цього зростання припало на енергоносії, а решту склали товари, які можуть бути використані у війні проти України”, — констатував Роберт Хабек, якого цитує агентство Bloomberg.

У 2023 році товарообіг Росії та Китаю встановив історичний рекорд. За даними китайської митниці, він перевищив 240 млрд дол. Але китайський бізнес серйозно побоюється санкцій з боку Вашингтона, та й обсяг зовнішньої торгівлі КНР зі США та ЄС у багато разів перевищує те, що може запропонувати Москва.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба після візиту до КНР заявив, що в уряді Китаю почули позицію України.

“Китай неухильно підтвердив свою повагу до суверенітету та територіальної цілісності України. Це дуже важливо і розвіює низку інсинуацій. Мій китайський колега чітко заявив, що він погоджується з тим, що потрібна не ілюзія миру, а справедливий і міцний мир. Ось чого нам потрібно прагнути”, — наголосив Дмитро Кулеба.

Відмовитись від підтримки країни-агресора закликав Пекін і міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі під час зустрічі з главою китайського зовнішньополітичного відомства.

Читайте також: Пекін не зацікавлений у посиленні Москви — думка

Нагадаємо, на думку доктора економічних наук, професора Київського національного університету ім. Т. Шевченка, генерального директора групи компаній Advanter Group Андрія Длігача, Китай не спроможний посилити російську економіку.

Читайте також: Китай через війну Росії проти України не може реалізовувати свої інтереси в Європі, — Рейтерович

Прямий ефір