Заявлені Росією вироблені нові танки — це всього лише відремонтовані старі, — Братчук

Знищена російська техніка. Фото: spravdi.gov.ua

Заявлене Росією виробництво нових танків не відповідає дійсності. Про це сьогодні, 28 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів речник Української добровольчої армії “Південь” Сергій Братчук.

“Заявлені 300 одиниць, а подекуди й більше, саме танків і важкої бронетехніки, які нібито виробляє Росія протягом місяця, не відповідають дійсності. Йдеться не про нове виробництво, а про відновлення танків, які перебували на консервації. І по фронту видно, що серед техніки, яка надходить, нових танків практично немає. Йде саме відновлення, технічне обслуговування старої законсервованої техніки, ось ці танки росіяни якраз і рахують як умовні 300 одиниць, які вони нібито виробляють на місяць”, — пояснив Братчук.

Тож ресурси росіян не безмежні, додав він.

Читайте також: У Росії є складнощі навіть із виробництвом підшипників: про проблеми в російській авіації розповів експерт

Як повідомлялося раніше, російський військово-промисловий комплекс зараз може виробляти по танках Т-90 — максимум 100 одиниць на рік, по БМП-3 — від 150 до 300 одиниць. Однак на фронт відправляється набагато менше.

Нагадаємо, аналітики констатують, що вже до 2026 року Росія матиме на полі бою проблеми з наявністю деяких видів бронетехніки, а також сучасних танків. Це станеться, попри спроби Міноборони РФ наростити виробництво військової техніки та прискорити ремонт пошкодженої. Зокрема до 2026 року в Росії може не залишитися танків Т-80 і Т-72.

На лютий 2024 року в розпорядженні російської армії залишалося близько 2 тис. справних танків. Сьогодні співвідношення втрат техніки між Україною і Росією становить приблизно 1:2,7. Для танків — 1:3,7, для бронемашин піхоти — 1:4,4.

За даними Генерального штабу Збройних сил України, від початку повномасштабного вторгнення станом на 28 липня 2024 року на полі бою було знищено 8 344 російські танки, з них 13 — за останню добу.

Читайте також: Регрес військової машини: в армії РФ дефіцит особового складу і техніки (ВІДЕО)

Прямий ефір